Det viser en undersøkelse om nordmenns stekevaner og –kunnskaper, som Melange har fått gjennomført. Resultatene fra undersøkelsen skal brukes til å til å gi nordmenn et nasjonalt stekeløft, gjennom opplæring på den nye nettsiden stekehoyskolen.no.

Henger igjen fra steinalderen

Det finnes derimot et hederlig unntak: det er mannen som håndterer kjøttet, mens kvinnen tar seg av fiskestekingen. Tre av fire menn opplyser at de fikser biffen i hjemmet.

– Vi var ikke klar over at rollefordelingen innen steking var så klar, så dette er jo et interessant funn. Kanskje det henger igjen fra steinalderen at menn føler seg forpliktet til å ta seg av kjøttserveringen i familien, foreslår kokken Tomas Karlsen spøkefullt. Han er Melanges egen kjøkkensjef.

Ingenting å si på selvtilliten

Nesten halvparten av mannfolkene mener at de er langt flinkere til å steke kjøtt enn det deres bedre halvdeler er. Det kan være verdt å nevne at kun tre av ti kvinner støtter sine menn i denne vurderingen.

Kvinner er for øvrig mer sosiale på kjøkkenet. Tre av ti kvinner vil helst lage mat i selskap med andre, mot én av fem menn.

Unge har dårlig kunnskap

Et ganske høyt antall, én av fem spurte, mellom 18 og 34 år mener at kjæresten ikke kan lage mat. To av ti mener det står så dårlig til med stekekunnskapen at partneren kunne trenge et kokkekurs.

– Alle kan lære seg å bli en stekemester. Noen få tips og triks om riktige steketemperaturer er alt som skal til, sier Melange-kokken.

Fakta fra Trøndelag

•    Fire av ti mener at menn er flinkere enn kvinner til å steke biff.

•    Én av fire mener at kjæresten behøver et kokkekurs.

•    Trønderne er minst selvsikre på kjøkkenet her til lands. Innbyggerne i hovedstaden og i Akershus er derimot de mest selvsikre kokkene  (19 prosent vs. 30 prosent).

•    Én av fire prioriterer å lage mat fra bunnen av.

•    Trønderne og nordlendingene er tidligst ute med matlagningen. Hele seks av ti begynte å bruke komfyren før de var 13 år.

•    Ikke overraskende sier nær syv av ti trøndere at de lærte å lage mat i barndomshjemmet, mens for én av ti er også bestemor en viktig kilde til matkunnskapen.

YouGov har gjennomført en undersøkelse på vegne av Melange om nordmenns stekevaner. Det er gjennomført 500 intervjuer på en web-basert omnibus, blant et landsrepresentativt utvalg av den norske befolkningen som har internett og er i alderen 18 år eller eldre. Feltperioden er 14.02.13-19.02.13.

Slik blir du en stekemester på kjøkkenet:

•    La maten ligge fremme på benken i en halvtime før du begynner å steke.

•    Ha margarinen i kald stekepanne, skru deretter på platen.

•    Når stekepannen har nådd riktig temperatur, legger du i maten som skal stekes.

•    Ikke ha for mye i stekepannen på en gang. En stekepanne som er for full gir kokt i stedet for stekt mat.

•    Det er forskjell på hvilken steketemperatur som er den optimale for kjøtt, fisk eller annen mat.

Riktige steketemperaturer

•    Lav varme (140 oC): speilegg, omelett

•    Middels varme (160 oC-170 oC): fisk, kylling, koteletter, strimlet kjøtt, kjøttdeig og pannekaker

•    Høy varme (180 oC): Hurtigstekt biff

Kilde: Tomas Karlsen – Melanges egen kjøkkensjef