- Fysisk var svømmingen det tøffeste, forteller Gjeldnes og Bratli. Da vi pratet med Gjeldnes befant han seg i Ramsund.

Sterke møter

Regissør og produsent Tom Edvindsen som vokste opp i Glomfjell-Svartisen-området, har regnet på antall ganger Baalsrud burde ha dødd, og det er mer enn ni ganger.

- Møtet med gjenlevende i lokalbefolkning og deres familier, gjorde sterkest inntrykk på oss. Baalsrud hadde aldri overlevd hvis ikke flere mennesker hadde satt seg selv i stor fare for å hjelpe ham, sier Edvinsen.

- Folk sto sammen og tok store sjanser selv om tyskerne når som helst kunne komme, sier Ronny Bratli (40), offiser ved Forsvarets Spesialkommando.

I dokumentarserien som starter onsdag på NRK, kaster Bratli og marinejeger og polfarer Rune Gjeldnes (41) seg i det iskalde havet akkurat slik hardhausen Baalsrud gjorde. Rune Gjeldnes har bokstavelig talt vært ute en vinterdag før. Han har sammen med en kamerat gått Grønland på langs og de to krysset Nordpolen på ski fra Russland til Canada. Rune Gjeldnes fra Hell var den første i verden som alene, og uten assistanse krysset antarktisplatået. Han ledet også gruppen som rekonstruerte Roald Amundsen-ekspedisjonen for BBC, der opptakene ble gjort på Grønland.

Dramatikk ved fjord og på fjell

Det første programmet i serien om Jan Baalsrud går onsdag kveld på NRK 1. Allerede har de første filmvisningene blitt presentert publikum. Ved hjelp av Forsvaret gjenskapes de mest dramatiske hendelsene der Baalsrud må sprenge sin egen fiskeskøyte og snøraset i Lyngsalpene.

-       Baalsrud- historien fortelles i denne dokumentarfilmen på en ny måte, og så sannferdig som vi kjenner den i dag, sier regissør Tom Edvinsen. Filmen ble satt opp som spesialvisning på Ringen Kino i Oslo fredag 3.jan og Aurora Kino i Tromsø lørdag 4.januar, der Rune og Ronny samt regissør deltok. Nå er det TV ruta som gjelder for interesserte i stua. Selve filmen har en lengde på ca 2t 15min. Regi og produsent, foto og klipp er ved Tom Edvindsen. Kommentar er lest av Benedicte Maria Orvung, og redaktør er Terje Dale. Filmen vises som en TV-serie på 5 episoder som starter på NRK1 onsdag 8. januar klokka 21.40.