Bare timer før laksesesongen 2018 starter, ser brødrene i Sona framover.

- Vår vakt går mot slutten, men vi har ansvaret ennå i år. Fra neste år ønsker vi at noen andre overtar driften. Vi er på jakt etter å få noen til å drive campingen mot en symbolsk leiesum, sier brødrene Gunnar og Ola M. Lerfald når de setter seg ned og blar litt i historien.

Mellomriksvegen

Det var deres far Magne O. Lerfald som tenkte nytt da den nye mellomriksvegen E75 (senere E14) ble åpnet med direkte vegforbindelse til Sverige i 1958. «Nå ser jeg en mulighet for å anlegge en campingplass med idyllisk tilknytning til elva», tenkte han som dessuten visste at de gamle burene på gården Østkil Vestre skulle rives.

Det var fint tømmer for å bygge hytter. Sønnene var opptatt i arbeidslivet på andre kanter av landet. Gunnar jobbet på Ås og ble en meget dyktig takstmann av skog mens Ola var knyttet til administrasjon av skogbruk i Trondheim. Derfor måtte far Magne O. søke hjelp hos fru Anna Fornes Lerfald for å drive campingen. I 1960 etablerte de en sunn og god campingdrift med godt besøk særlig fra Sverige.

Laksefiskerne

Den strategiske plasseringen ved elva åpnet også markedet mot laksefiskere. I begynnelsen av 1970-årene var tida kommet for å finne nye drivere. Her så den ivrige fiskeren Ole Fornes muligheter. Han var formann i Stjørdal Jeger- og Fiskeforening (SJFF).

Han tok en prat med Magne O. Lerfald og de ble enige om at foreningen skulle overta driften av campingen. Her fikk Arne B. Andersen snart rollen som «Mr. Camping» og var en sentral aktør med ansvar gjennom 17 år. Midtkil Camping har en gunstig plassering med kort veg ned til sjøen og opp til Sverige.

Men årene gikk og interessen for campingdrift spaknet i SJFF. Det merket fiskerne som ivret for en fortsatt drift av denne idyllen. Etter mange oppfordringer valgte Gunnar og Ola M. Lerfald å overta driften i år 2000.

Fullt belegg

Ola M. Lerfald er naturlig nok opptatt av at forholdene må legges til rette for laksefiskerne.

- Her er det avgjørende med et godt samarbeid mellom fiskerne og grunneierne for å få den beste forvaltningen av elva. Det handler om å utnytte mulighetene. Forholdene må legges til rette for fiske og dermed inntekter.

- Hvor mange hytter har Midtkil Camping?

– Det er 22 hytter og fullt belegg. Tyngden av hyttene er sommerhytter som SJFF fikk overta fra Stjørdal kommune. De hadde tidligere stått i Storvika. Vi nyter godt av mange faste gjester som kjenner forholdene og gjør drifta enklere. Mange fiskere har sine faste hytter som de kommer tilbake til år etter år. Og det har de til hensikt å gjøre så lenge de klarer det. Danske Erik Korsholm står fast i «Smutthullet» den første uka hvert år. Han elsker campingen med sin idylliske beliggenhet og lette tilgjengelighet, forteller Gunnar som har ansvaret for bookingen.

Faste gjester

- Vi har vært så heldige å få mange faste gjester. Nederlenderne er familiefolk som elsker dette naturtilbudet. De kommer tilbake og tilbringer flere måneder her. Og så har vi hatt stor glede av det berømte «Smutthullet» som er en god fiskeplass. Her er det tatt opp mye laks. Dersom det kom en fisker for å prøve mulighetene, var det bare å sende han ned til «Smutthullet». Da ble fiskeren lett hektet på kroken, forteller brødrene.

Flest svensker

Gjennom årene har det bygd seg opp et grunnlag med vel 50 prosent svensker som gjester og 40 prosent nordmenn. De siste prosentene er fordelt mellom nederlendere, dansker og tyskere ispedd noen mer eksotiske gjester. De mest langvegsfarende har kommet fra Australia.