Nettredaksjonen

Denne artikkelen sto på trykk i Stjørdals-Nytt 5. mai 2021.

Ved Fånestangen på Frosta er det et berg, med en fortøyningsring for båter, og ut fra dette har berget fått navnet Ringberget.

Av J.M. Mølnås

Frosta Historielag har satt opp en plakat med en god forklaring på hva dette egentlig var. Og der går det fram at dette var en fortøyning, da det om natta kunne være mange båter som hadde behov for et landfeste. Dette var særlig aktuelt før i tiden da det ble brukt seil, og like etterpå da mange «moderne» båter hadde svært liten motorkraft.

Disse fortøyningene var støpt ned i berget med bly, så det var et ettertraktet bytte for tyver og annet pakk. Bly og jern var salgsvare. Så grep staten inn og innførte andre festeanordninger for disse jernringene. Men historien rundt Fånestangen er mer innholdsrik enn denne jernringen.

Vikinghøvdingen som skulle drepe kongen

Under en anleggsperiode i 2003 ble det funnet rester etter et havneanlegg her, som eksperter mener har sitt opphav helt tilbake til vikingtiden, altså rundt år tusen.

Det antas at en mulig bruker av denne havna kunne være høvdingen Olav Vigdeild som satt på sitt høvdingsete Viktil, som ligger bare noen få kilometer herfra. Denne Olav var blant annet i besittelse av hele 14 langskip vinteren 1239–40 da han hadde planer om å dra til Bergen for å ta livet av kongen.

Her kan man slappe av i flott natur. Da vi besøkte stedet følte vi oss ikke helt velkomne. Måkene mente at området hørte dem til. Noe de sikkert hadde helt rett i.

Nå var vel saken den gang som nå, ryktet går foran mannen, og planen ble avslørt, slik at han valgte å oppgi Bergen. Derimot herjet han stygt på Møre denne vinteren. Men stridslysten ulmet fortsatt, han slo seg sammen med Hertug Skule og gikk i kamp med birkebeinerne. Ja, vi ser at vi oppholder oss på historisk grunn, her ved Ringberget.

Kai for dampskip

Nå er det ikke bare i historisk tid at det har vært samlet mange båter her ved Fånestangen. Fånes hadde fra gammelt av den eneste naturlige havna på nordsida av Frosta. Det kunne i perioder ligge svært mange båter her. Og det var ekstra fullt når stormene slo til.

Fra 1872 hadde også Fånes dampskipsanløp. Denne første tiden måtte man ro ut til båtene, men fra 1895 kom det også egen kai for disse skipene. Denne kaia ble lagt ned da dampsikstrafikken opphørte sånn rundt 1960.

I dag er det fritidsbåtene som huserer også i havna på Fånes. I tillegg er det også plassert ut stoler og bord, slik at man kan ta en rolig stund her, med en fantastisk utsikt innover fjorden. Og blir man lei av å sitte stille, kan man bare ta seg en tur etter Frostastien. Den går også herfra.