Det er 20 år siden det første utvalget ble satt ned for å utrede kulturhus i Stjørdal. Men allerede seks år tidligere i 1987 behandlet hovedutvalg kultur saken om areal for framtidig kulturhus. I HK-sak 56/87 ble det i møte 22.04.87 fattet følgende vedtak: «Hovedutvalg for kultur anmoder om at det i utarbeidelsen av bebyggelses- og reguleringsplaner i Stjørdal sentrum blir avsatt tilstrekkelig areal for et fremtidig kulturhus i området M 18 (Husbyjordet)».

På nyåret 1993 ble Erling Strand, Venstre leder for det første av tre forskjellige komitéer som har utredet kulturhus i Stjørdal. I et intervju med Stjørdals-Nytt 12.04.12 forteller Strand at utvalget la vekt på en historisk mulighet til å skape en kulturell enhet i Stjørdal sentrum: - Husbyjordet var aktuell som plassering. Vi sendte den gangen ut et omfattende spørreskjema til lag og organisasjoner. Vi fikk svar fra mange som ga uttrykk for sine meninger.

En av dem var FAU ved Halsen skole som den gang ble ledet av journalist Torbjørn Foss. I uttalelsen fra FAU ved Halsen skole av 09.10.93 heter det blant annet, sier Strand og finner fram vedtaket:

«I arbeidet med planlegging av skole- og kulturhusbygging i Stjørdal sentrum har kommunen en unik mulighet til å skape en samlokalisering av mange skole- og kulturformål. FAU ved Halsen skole er kjent med at et eget utvalg arbeider nettopp med disse spørsmålene, og ber utvalget særlig vurdere Husbyjordet som et stedsvalg for et kulturprosjekt. FAU anmoder skoleetaten om å engasjere seg sterkt i lokaliseringsdebatten for å sikre at kulturhuset får en optimal plassering i forhold til sentrumsskolene.

Uten tvil vil både skolene og kulturhuset ha stor, gjensidig nytte av et tett naboforhold. Og kanskje det viktigste: Barna lærer bruksvaner i kulturhuset, og får dermed et glimrende utgangspunkt for kulturell utfoldelse i lokalsamfunnet. Vi foreslår derfor følgende: - Fra første stund må planlegginga av kulturhuset skje med utgangspunkt i Husbyjordet som tomtevalg. På vegne av FAU ved Halsen skole, Torbjørn Foss».

Hans ord ble hørt, men vegen har vært lang. Det første utvalget som Strand la fram en innstilling for kommunestyret i 1994. Men i kommunestyreperioden 1995 – 99 ble saken om kulturhus ikke behandlet av økonomiske hensyn. Men i 1999 gikk de borgerlige partiene til valg med kulturhus på programmet. Det førte til en ny komité og en ny rapport, men saken ble ikke høyaktuell før Vennatrø Eiendom kom på banen i juni 2004 med sine planer om kulturhus, svømmehall og nye forretningsareal.

23.06.05 vedtok kommunestyret å starte arbeidet med programdokument for framtidig kulturhus i Stjørdal. – Hvilket kulturhus skal vi ha? spurte Kjell Åge Nilsen (SV). Dermed ble det opprettet en egen prosjektstilling og Jomar Ertsgaard startet sitt møysommelige arbeid 02.01.06. Allerede i 2005 ble det arrangert en lang rekke møter. 13.09.05 sa ungdommen sin mening på en ungdomskonferanse med massevis av innspill for et kulturhus. De så for seg et kulturhus som en smeltedigel av aktiviteter med øvingsrom for dans og band, scene, konferanserom, spillrom m.m. Ungdommen er opptatt av en møteplass.

Kirkas plass gjør kulturhuset i Stjørdal til noe helt spesielt. I dag er middelalderkirken Værnes kirke for liten i forhold til folketallet.

Fredag 09.01.09 kl. 09.01 ble Stjørdal Kulturutvikling AS (SKU) stiftet i formannskapssalen på Rådhuset med innslag av private aktører. Arkitektkonkurransen ble utlyst med innleveringsfrist for de fem forslagene i finalerunden torsdag 29. april 2010 og Stjørdal befolkning kunne for første gang danne seg et inntrykk av hvordan kulturhuset vil bli. Forslaget «Hjerterom» fra Snøhetta vakte størst oppmerksomhet. Det tok navn etter leiligheten som Ole Vig lånte av Henrik Wergeland i Pilestredet 31 i Oslo.

Vinneren ble kunngjort i kommunestyremøte torsdag 27. mai 2010. Mange ble overrasket da vinneren ble kunngjort. For det var forslaget «sjødarnsjenerøs» som vant. Forslaget hadde i motsetning til «Snøhetta» holdt seg strengt innenfor de økonomiske rammer uten noen utskeielser.

Det var juryleder Liv Svare, FAVEO som offentliggjorde beslutningen. Hun fortalte om enorm respons da konkurransen ble utlyst ved juletider. 140 arkitektkontor fra inn- og utland tok ut konkurransegrunnlaget. 45 kontor deltok, men det ble stilt en del krav som ikke alle tilfredsstilte. 22 kontor var diskvalifisert.

Liv Svare: - Vi valgte ut fem veldige gode konstellasjoner som fikk tegne hvert sitt prosjekt. I slike konkurranser er det vanlig at flere firmaer går sammen. Huset skal være robust opp mot framtida. De aller fleste dager er hverdager; vi skal bygge for hverdagene. Biblioteket har en sentral funksjon – det er hjertet i bygget. Det har tidligere ikke vært realisert slike kirkeløsninger. Vinnerne har en balansert løsning med sitt kirkeforslag.

hadde suverent beste planløsning for å realisere «Dagliglivets arena». En enstemmig jury kom fram til en klar vinner: «Stjørdarnsjenerøs»!

Arkitekt Reiulf Ramstad takket på vegne av vinnerne. Det er en gruppe sammensatt av Lusparken Arkitekter AS, Reiulf Ramstad arkitekter AS, JST Arkitekter AS og Schønherr Norge AS.

Neste skritt på vegen av anbudskonkurransen som ble lenger en forutsatt. SKU kom ikke til felles forståelse med den første vinneren, Reinertsen. Konkurransen ble lyst ut på nytt med tilbudsfrist 6. september 2012. Styret i SKU valgte mandag 15. oktober 2012 Skanska Norge AS som bygningsmessig totalentrepenør for bygging av regionalt kulturhus i Stjørdal. Den nye kostnadsrammen ble estimert til 717 mill. kroner.

Etter valget av entrepenør gikk SKU inn i en samhandlingsfase med SKANSKA for å komme til enighet om endelig gjennomføringsavtale. Nå starter det praktiske arbeidet med kulturhuset i Stjørdal. Alle interesserte kan følge utviklingen via et kamera som Stjørdals-Nytt har satt opp i samarbeid med SKU og Torgkvartalet.

Stjørdal sentrum får et nytt innslag.