– Det ser ut til at vi kan få svært utfordrende værforhold de neste dagene og vi har startet forberedelsene. Vi er helt avhengige av at dere alle hjelper oss og tar ansvar.

Det skriver Stjørdal kommune på sine hjemmesider tirsdag kveld i forbindelse med at ekstremværet Gyda er på vei.

La bilen stå

Kommunen gjør oss oppmerksom på at det trolig vil bli utfordrende kjøreforhold, og at det allerede begynner å bli glatt.

– Vi står på og gjør så godt vi kan, men vi greier ikke dekke hele kommunen hele tiden. Så om du kan, oppfordrer vi deg til å la bilen stå når været er som verst, heter det seg i kommunens tekst.

Fjern is og snø

Kommunen minner om at det er viktig å holde sluk og renner åpne, slik at så mye vann som mulig blir ledet riktig vei.

Videre opplyser de om at snø og isforholdene vi har på nåværende tidspunkt gjør at bakken ikke vil trekke til seg vann, og vannet vil derfor finne andre veier enn vanlig.

– Ta gjerne en runde rundt på eiendom din og fjern snø og is som kan hindre vannet. Det er også lurt å prøve å lede vannet vekk fra huset, oppfordres det.

Kommunen vil også gjerne ha tips og varsler om forhold, slik at de kan hjelpe så raskt som mulig. Dette gjøres ved å ringe vakttelefon eller melde inn på Stjørdal kommunes hjemmesider.

– Så håper vi at været snart er tilbake til vinteridyll, skriver de.

– Hold avstand

Politiet gikk tirsdag ut med en melding til alle innbyggere i Meråker, Frosta, Selbu, Malvik, Tydal og Stjørdal kommune. Her er meldingen klar:

– Vi anbefaler at du sjekker værmeldingen og farevarslene som gjelder der du bor.

Det er tid for å gjøre noen forberedelser ved å sikre gjenstander som kan blåse vekk, eventuelt flyte vekk. Holde seg unna fjellet og med det utsette skituren til senere. Det samme gjelder ferdsel på rasutsatte steder, skriver de på sine Facebook-sider.

Videre opplyses det at stabssjef i Trøndelag PD har jevnlig kontakt med NVE for å få best mulig informasjon samt Statsforvalteren og andre samarbeidsaktører.

– Vi på politistasjonen er forberedt og klare til å hjelpe hvis behovet skulle oppstå. Ring 02800 hvis du vil snakke med politiet og søker råd. Ring 112 hvis du kommer over skred eller oversvømmelser som rammer infrastruktur eller truer bebodde områder eller hvis du trenger akutt hjelp.

Man kan også kontakte Værnesregionen brann- og reningstjeneste på 110.

Ved akutt sykdom eller skade ring 113. Nødsentralene ordner med tverretatlig varsling om det skulle være nødvendig.

Politiet ber innstendig om at det holdes avstand til ekstremværet ved elver, fjell og hav slik at du ikke utsetter deg selv og andre for unødig fare.