Nettredaksjonen

Etter å ha mislyktes med å kvalifisere seg til både gruppespillet i Champions League og Europa League i fjor, er det et klart mål for Rosenborg å komme seg gjennom det trange nåløyet i 2017. Den spennende veien mot Europa begynner på Oriel Park i den irske byen Dundalk, nær grensa til Nord-Irland, i kveld.

Erfaring fra forrige gruppespill 

Tirsdag formiddag satte Rosenborg seg på flyet i retning Irland. Med i troppen er selvfølgelig Fredrik Midtsjø, som til tross for sin fortsatt unge alder (fyller 24 år 11. august) er en av RBK-spillerne som har flest europacupkamper.

Midtsjø var blant annet med da Rosenborg sist kvalifiserte seg for et gruppespill, i Europa League i 2015. Den gang havnet RBK i gruppe med italienske Lazio, ukrainske Dnipro og franske St. Etienne, og etter kun to uavgjortresultater mot franskmennene ble det sisteplass i gruppa. Midtsjø var på banen i fem av de seks kampene.

Nå skal Midtsjø og RBK gjøre et nytt forsøk. Selv om stjørdalingen har hatt en noe ujevn sesong i Eliteserien så langt, er han en av trener Kåre Ingebrigtsens aller mest betrodde spillere. Siden returen til Rosenborg foran 2015-sesongen, etter en utlånsperiode hos Sandnes Ulf, har Midtsjø vært fast som indreløper i den velkjente 4-3-3-formasjonen. Han har dessuten trådt til både på back- og vingplass, senest i lørdagens 5-1-seier over Sandefjord i Eliteserien.

Et av Irlands mest suksessrike lag

Onsdag kveld kl. 20:45 spilles første kamp i den andre kvalifiseringsrunden til Champions League, før Rosenborg og Dundalk møtes til returkamp på Lerkendal 19. juli kl. 19:15. For de som ønsker å følge Midtsjø og Rosenborgs første steg mot Europa, er det bare å skru på Viasat 4 og sette seg til rette for en spennende kamp.

Dundalk er nok ikke et veldig kjent lag for nordmenn, men det ikke dermed sagt at Rosenborg møter et dårlig lag i kveld. Dundalk ble stiftet i 1903, og er med sine tolv ligatitler det laget som har vunnet nest flest titler gjennom den irske ligaens historie. I fjor vant Dundalk ligaen med sju poengs avstand til Cork City, mens de i år per 9. juli ligger tolv poeng bak Cork på andreplass.

I fjor deltok Dundalk i gruppespillet i Europa League, og havnet i gruppe med russiske Zenit St. Petersburg, AZ Alkmaar fra Nederland samt Maccabi Tel Aviv fra Israel. Etter seks tøffe kamper ble det til slutt sisteplass i gruppa for irene, men med 1-0-seier hjemme mot Maccabi Tel Aviv klarte de likevel å skape historie gjennom å bli det første irske laget til å vinne en gruppespillskamp i en europeisk turnering.

Veien mot gruppespill

Veien inn mot et gruppespill i Europa er tøff, og det er heller ikke like enkelt å ha kontroll på hva som skjer dersom Rosenborg skulle vinne eller tape i de forskjellige rundene. Det som er helt klart er at med tap over to kamper mot Dundalk, er årets Europa-eventyr over nærmest før det har begynt.

For å nå det aller trangeste nåløyet, nemlig et gruppespill i Champions League, må Rosenborg først beseire Dundalk over to kamper. Deretter venter den tredje kvalifiseringsrunden, med potensielt tøffe motstandere som RB Salzburg fra Østerrike, danske FC København og skotske Celtic. Skulle RBK lykkes med å ta seg videre også fra denne runden, er de klare for play-off. Da kommer ytterligere ”storkanoner” inn i bildet, blant annet spanske Sevilla, italienske Napoli og Liverpool. Med seier over to kamper her, vil Rosenborg ha klart bragden og være klar for sitt første gruppespill i Champions League siden 2007.

For å nå gruppespillet i Europa League, må Rosenborg beseire Dundalk. Dersom de også vinner den tredje kvalifiseringsrunden, er plassen i Europa League sikret. Skulle det bli tap i tredje kvalikrunde, får man en ny sjanse i play-offen til Europa League. Det var nettopp her Rosenborg sviktet i fjor, da de tapte 2-4 sammenlagt mot østerrikske Austria Wien.