Det skriver instituttet på sine nettsider.

Det hele skal ha startet med en uoppklart sak datert tilbake til høsten 2018. Hva drepte fisken i Homla? Den gang oppsto det en omfattende fiskedød i laksevassdraget i Homla i Malvik kommune.

Det har vært spekulert i flere mulige årsaker. En av de var om rotenonbehandling lengre opp i vassdraget kunne være en mulig årsak. Det ble foretatt flere undersøkelser og målinger, flere forskningsinstitusjoner skal ha vært involvert, uten at det er funnet en reell årsak til fiskedøden.

Høsten 2021 ble Veterinærinstituttet kjent med en artikkel fra USA som beskriver kjemikalie i bildekk, som var knyttet til fiskedød på laksearten coho i Nord-Amerika. Stoffet 6PPD, som utgjør en til to prosent av bildekk. Når dekkene slites mot veibanen, og mister små dekkpartikler, reagerer dette med ozon i lufta og danner 6PPD-kinon.

Flere uheldige faktorer

Motorveien krysser Homla og det fører til avrenning av vann fra veien og Stavsjøtunnelen til Homla. Avrenning fra tunnelen etter vask har senere blitt lansert som en annen mulig faktor som kan ha bidratt til fiskedøden i 2018.

Roar Sandodden, seniorforsker innen miljø og smittetiltak ved Veterinærinstituttet, forklarer at det kanskje var et resultat av flere uheldige faktorer som virket sammen og skapte en uheldig cocktail-effekt, eller kanskje har man så langt ikke lett etter riktig årsak.

Forsøkene som ble gjort i Canada og USA viser at det nevnte stoffet er akutt giftig for voksen coho-laks. Forsøk på andre arter av stillehavslaks har imidlertid vist dødelighet blant kun enkelte.

Store mengder

Veterinærinstituttet har i samarbeid med Norsk Institutt for Naturforskning fått, ved hjelp av midler fra Miljødirektoratet, utviklet en ny metode for å måle 6PPD i vannprøver.

Hittil har det blitt analysert åtte vannrpøver. Tre av prøvene ble samlet inn i forbindelse med en rutinemessig vask av Stavsjøfjelltunnelen ved elva Homla. Flere av analysene sier konsentrasjonen av 6PPD, og noen av prøvene ble målt opp til 2,7 ganger grenseverdien for det som er dødelig for coho-laks.

– Vi vet ikke om det er grunnen eller om det kan være en av årsakene. Jeg tror ikke det er den eneste årsaken, selv om vi ikke kan utelukke det. Det er ganske dramatisk at vi påviser så høye konsentrasjoner av stoffet, som er tatt fra pytter og dammer, forklarer Sandodden til Stjørdals-Nytt og legger til:

– Hvis det befinner i utløp av elva, kan det bli et problem. Dette er noe vi kommer til å undersøke bedre.