Med mildere klima er det flere trekkfugler som overvintrer også i Trøndelag. Men når det blir vanskelig å finne mat er det viktig at vi fortsetter med matingen av både våre vinterfugler og også trekkfuglene. Det er jo litt koselig å få andre arter på fuglebrettet også.

Rundt 75 prosent av fuglene som hekker i Norge er trekkfugler. Derfor er det viktig at disse blir tatt vare på når de kommer for å legge egg. Det være seg mat, drikke og rugesteder.

Arter

Noen arter har allerede kommet og frem til mai vil trekkfuglene være på plass. Her er noen av de mange som innen mai vil være på plass i Trøndelag.

Stær kommer i mellom februar- mars. Den dukker opp på matbrettet når det er lite med insekt i lufta. Den kommer fra Storbritannia, det nordlige Frankrike og ned mot nord Spania. Med sin spesielle sang og ”pludring” er stæren et fint vårtegn. Den er blåsort med lyse spetter og en flittig bruker av fuglekasser.  Den er også en glimrende imitator.

Bokfink kommer fra Vest Europa og den er her mars- april. Hannen har tydelige hvite vingebånd og issen og nakken er blågrå. Hunnen har en mørkgrå overside og en lysere underside. Den kan hekke på samme sted hvert år.

Bjørkefink kan vi høre i april og den overvintrer på kontinentet. Hannen har sort hode og sort nebb om sommeren. Når den kommer hit er den svartgrått hode og nebbet er gult med sort spiss. Den bygger nytt reir hvert år.

Linerle har tilbrakt vinteren i den østlige delen av Middelhavet og den kommer til Norge i løpet av april. Med sin lange vippestjert er den lett å kjenne igjen. Fargen er grå/svart og hvit i ansiktet.

Løvsanger overvintrer i Sentral- og Vest Afrika og kommer i april – mai. En liten fugl med grønngul fjærdrakt og en hvit eller gulhvit stripe over øynene

Svarthvit fluesnapperkommer i slutten av april fra Vest Afrika – sør for Sahara. Den er som navnet sier mønstret i svart og hvitt. Hunnen er det svarte erstattet med gråbrunt og de hvite feltene mer gulhvite.