Nordstrand er spesialist innen farmakologi og har 20 års erfaring som lege. Hun er kjent for sine inspirerende foredrag, krydret med morsomme historier, og deler raust av sin kunnskap om bra mat som passer for alle. Hun snakker ikke om strenge dietter, men om mat man kan kose seg med.

I regi av Hegra Bygdekvinnelag er Inger Hembre og Mailiss Pettersson primus motorer  for arrangementet ved Ljosheim og inviterer til en trivelig aften med Berit Nordstrand som foredragsholder. Nordstrand er en av driverne av firmaet Fraiva som holder kurs og foredrag om sunn mat. Kaffe/te og sunn småsnacks serveres under arrangementet. Nordstrands berømte bok ”Mat Med Mer” utloddes på inngangsbiletten. Det blir også mulighet for å kjøpe boken i løpet av kvelden.

Startet med syk sønn

Interessen for mat startet for Berit Nordstrand da hennes første sønn var syk med en virusinfeksjon. Som mor og allmennpraktiserende lege første det henne inn i en prosess der hun søkte informasjon i medisinen om kosthold. Hun tenkte da spesielt for å kunne styrke immunforsvaret hos sønnen og eliminere belastende matvarer. Hun fant mye dokumentasjon knyttet til dette og etter hvert startet hun med å holde foredrag om temaet. Siden har ballen rullet og i fjor høst kom hun ut med sin første bok ”Mat Med Mer”.

Hun mener fortsatt at endring av kosthold er viktig og kan gi gode resultater sammen med medisinsk hjelp i tilfeller der det er nødvendig. Hun arbeider selv med avhengighetstilfeller knyttet til narkotika i dag og har fokus på bra mat i behandlingen som gis til slike pasienter.

Mat å kose seg med

Berit Nordstrands foredrag handler denne kvelden om hvordan alle kan nyte god mat som kan gi bedre fysisk og psykisk helse – uten å bruke mer tid til matlaging. Hverdagsmat basert på ferske og bra råvarer er ingrediensene i Nordstrands ideer om et kosthold som kan berike ditt liv. All hennes kunnskap er basert på medisinsk forskningslitteratur og omsettes til enkle råd om hva du kan spise for å få mer energi, overskudd, glede og motivasjon i hverdagen. Hun forteller også om hvilket kosthold som vil bedre nattesøvnen din, stabilisere trivselsvekten, bedre konsentrasjonen, hukommelse og skape en indre ro og harmoni i kroppen. Ikke minst er hun opptatt av at mat ikke skal være harde dietter, men en livsstil som man kan kose seg med.

Typer mat

Nordstrand vil beskrive hvilke typer mat som er bra og hvilke som ikke er bra. Hun vil gi enkle tips om oppskrifter og tiltak for å kunne leve et liv basert på disse matvanene.

Hvordan unngår man betennelser i kroppen, forer de ”snille bakteriene i tarmen”, holder ”cellefabrikken” i topp stand og stimulerer immunforsvaret. Grønnsaker, bær, frukt, urter og krydre beskrives i denne sammenheng som ingredienser for å få i seg antioksidanter i tilstrekkelige doser.

Typer fett som er bra vil gjennomgås. Hvilke fettoppløselige vitaminer trengs og hvorfor. Fett og hjernefunksjon, fett og hjerte-kar, mettet fett og meierfett samt fett og karbohydrater i forhold til vektreduksjon omtales i foredraget. Proteinrike matsorter beskrives også. Hva er egentlig proteiner og bestanddelene aminosyrer i proteinene. Hvilken betydning har proteiner for rehabilitering og immunforsvaret. Hvilke typer mat er gode proteinkilder.

Brød, korn og fiber som mulige matkilder er tema. Motediettene er negative til hvitt brød, basert på vitenskapelig forskning vil Nordstrand komme med nyttig info i forhold til dette. Og hva med sukker? Hva sier egentlig Berit Nordstrand om sukkeret?

Mat fra naturen

Inger Hembre og Mailiss Pettersson er engasjert i temaet mat. De bruker selv naturen for å hente spesielle råvarer til ”nye” matsorter for å eksperimentere både med kvalitet og smaksopplevelser. Ikke minst er gleden av å være ute og hente inn mat og opplevelser på denne måten. De har selv overvært foredraget med Dr. Berit Nordstrand tidligere og skryter av opplegget. De ønsker folk fra hele dalføret velkommen til denne lærerike matkvelden på Ljosheim i Hegra.