Dølan er opprinnelig en gammel husmannsplass under gården Karlslyst i Hommelvik. Bruket ble seinere overtatt av Meraker Brug. Det var Bernhard Engan sin far som flyttet til Dølan og startet leieforholdet med Meraker Brug. Et leieforhold som seinere Bernhard tok over. Gården har i dag i underkant av 40 dekar med dyrkajord. Noe av jorda er så bratt at den må slås med tohjulstraktor. Bruket ligger godt synlig fra Mostadmarkvegen på den andre siden av elva Homla. Hjørdis Engan har blitt tildelt landbrukets kulturlandskapspris i Sør-Trøndelag for 2012 for sin mangeårige innsats med skjøtsel av kulturlandskapet.

På småbruket Dølan har det så lenge en vet vært drevet med tradisjonell jordbruksdrift med beiting og slått av innmarka for å gi tilstrekkelig med fôr til husdyra. I og med at den dyrka marka er svært bratt har det vært svært krevende å høste fôret. Bare beskjedne mengder med husdyrgjødsel har blitt brukt for å gjødsle graset. Det har medført at enga i dag har et rikt artsmangfold av ulike planter. I tillegg er gårdstunet med gamle bygninger tatt godt vare på og vedlikeholdt på en meget god måte. STFK.no skriver at gjennom mange år var Hjørdis sammen med sin mann Bernhard Engan de som tok de tyngste taka i slåttarbeidet. De organiserte også dugnader der andre familiemedlemmer deltok aktivt. Etter at Bernhard Engan gikk bort for et par år siden har datteren Hildunn sammen med flere andre slektninger stått for skjøtselsarbeidet i samme den samme ånda som tidligere.

Sist mandag ble Hjørdis Engan sammen med andre familiemedlemmer hedret for denne innsatsen med landbrukets kulturlandskapspris i Sør-Trøndelag for 2012. Prisen ble delt ut av landbruksdirektør Tore Bjørkli under kommunestyremøtet i Malvik.

Kulturlandskapsprisen er ei påskjønning til de som gjør en ekstraordinær innsats for landbrukets kulturlandskap i Sør-Trøndelag og skal bidra til allmenn fokusering på de verdiene som landbrukets kulturlandskap representerer.  Til å vurdere prisen har en hatt en jury som består av representanter fra faglagene i landbruket, Fylkeskommunen, Fylkesmannens miljøvernavdeling og avdeling for landbruk og bygdeutvikling, kommunene og landbruksrådgivinga.

Prisen består av et diplom og en pengegave på kr. 20.000.

Dølan er med i ordningen utvalgte naturtyper. Denne ordningen ble opprettet for noen få år siden og utgjør en ny type virkemiddel i norsk naturforvaltning. Den peker på at noen typer natur trenger å bli tatt spesielt hensyn til. En naturtype er i denne sammenheng en ensartet type natur som omfatter alt plante- og dyreliv og de miljøfaktorene som virker der. Det kan dreie seg om små og store områder Slåttemarka på Dølan er et eksempel på en naturtype i Norge som krever aktiv skjøtsel for at den skal kunne opprettholdes.

NTNU har gjennomført registeringer av de kulturlandskapsverdiene på gården. I vurderingen fra NTNU konkluderes det med at Dølan inneholder store arealer med lite gjødsla kulturmark og med velutvikla, fattige engtyper i god og langvarig hevd. Det er store forekomster av arter knytta til gammel kulturmark.