På dagtid tirsdag gjennomførte Statens vegvesen kontroll av tunge kjøretøy i Åsen. Totalt ble ni tunge kjøretøy kontrollert, samt ett lett kjøretøy.

Resultatet ble to anmeldelser, fem bruksforbud og en avskilting, samt flere gebyrer og skriftlige mangler.

Alvorlig bremsefeil

En av anmeldelsene kom av at en fører ikke hadde etterkommet påbud gitt med hjemmel i vegtrafikkloven. I en rapport fra Statens vegvesen forklarer kontrolleder Mariusz Szymczyk at føreren hadde blitt stoppet i en trafikkontroll på Sandmoen dagen før.

Der hadde føreren fått et gebyr på 5.000 kroner for å ha kjørt med ugyldig førerett til klasse CE. Det ble også avdekket en alvorlig teknisk feil på trekkbilen, da det var sprekk i bremseskiven foran..

- Fører fikk kjøreforbud og bruksforbud inntil bremsefeilen ble utbedret. Samtidig skulle foretak skaffe en ny sjåfør med gyldig førerrett, melder Szymczyk.

Ignorerte påbud

Føreren kjørte derimot videre med ugyldig førerett og uten å ha utbedret feilen på bremsene. Da føreren ble kontrollert i Åsen ble han anmeldt for å ikke ha etterkommet påbudet, og politiet utstedte er forelegg på 6.000 kroner.

En annen fører ble anmeldt grunnet manglende sikring av last. Vedkommende hadde en last på rundt 600 kg, som Szymczyk forklarer ikke var sikret i det hele tatt.

Fikk gebyr på over 20.000 kroner

Som følge av et overlastgebyr på 20.100 kroner ble det satt hjullås på kjøretøyet. Foto: Statens vegvesen

Et utenlandsk foretak mottok et overlastgebyr på 20.100 kroner da drivakselen var overlastet med 3.500 kg. Til tross for at den tillatte vekten på akselen var 11.500 kg, ble drivakselen veid til 15.000 kg.

- Det ble montert hjullås inntil overlastgebyret blir betalt, opplyser Szymczyk.

Manglet godkjent EU-kontroll

Under kontrollen ble det videre satt bruksforbud på en spesialtransport. Da kontrollørene gikk gjennom kjøretøyet la de merke til flere kritiske feil:

Det ble gjort begjæring med avskilting grunnet ikke godkjent EU-kontroll

Det var ikke forskriftmessig merking av spesialtransport

Ikke tilstrekkelig sikring av last

Ledsager i kjøretøy hadde ikke med alt av nødvendige utstyr, blant annet stoppspake, brannslokkingsapparat og samband-utstyr.

Videre ble det utstedt tekniske mangler på både bil og tilhenger.

Av tekniske mangler under kontrollen ble det meldt om luftlekkasje, oljelekkasje og skadet hjulskjerm. Det ble også utstedt et dokumentgebyr på 500 kroner.