- Man kommer ikke langt uten galgenhumor og selvironi, sier Bollestad, og stryker kjærlig geita med det klingende navnet Olaug.

Ved siden av forsøker lille og mer unselige geita Knut Arild og den mer fremtredende Kjell Ingolf å få landbruksministerens oppmerksomhet og godbiter.

- Dette er en flott gård og mangfoldig gård. Det er fint at de ivaretar rasene, både storfe, geit og sau. De tenker litt annerledes enn folk flest, sier KrF-statsråden.

Samspill mellom folk og dyr

Grå trøndersau, norsk kystgeit og trønderfe var noe av det Bollestad fikk møte da hun på besøk på gården Øfsti Søndre i Stjørdal fikk mer innblikk i lokal matproduksjon under den pågående matfestivalen, ”Et sted nær deg”. Noen smakebiter av hva gården og nabogårdene på Ersgård og i Øfsti tilbyr, ble det også anledning til å nyte under det drøyt time lange besøket.

Olaug Bollestad tok seg god tid under besøket på gården til Arne Stene og Marit Lianes. Foto: Frank Skaufel

- Det handler om å ivareta gammel kultur og tradisjon. Likevel handler det om så mye mer, som å møte og inkludere folk og lage mat som gjør at folk kommer til gården. Her foregår det et samspill mellom folk og dyr som betyr mye, sa hun.

Hyllet samarbeidet

Øfsti Søndre tilhører nettverkene Route 26 og Auk. Det at lokalmatprodusenter går sammen om å markedsføre tilbudene og ikke minst dra nytte av hverandre, gjorde inntrykk på Bollestad.

- Det viktigste er likevel samholdet som er i bygda. Det gjør at gårdene kan utvide til andre typer tjenester, som turisme, gårdssalg og ta inn varer som andre har produsert. Det å komplimentere er mye viktigere enn å utkonkurrere hverandre, sier hun.

- Kjempemoro

Marit Lianes og Arne Stene driver gården, og syntes det var stas at Bollestad tok seg så god tid og ikke minst viste stor interesse.

- Det er kjempemoro at Stjørdal blir satt på kartet. Det foregår mye matproduksjon, og mangfoldet i Stjørdal er stort, men vi konkurrerer mot Inderøy, Frosta og Trondheim, sier Lianes.

Grete Sørebø fra nabogården Ersgård serverte Aslaug Rustad (t.v.) fra Oi Trøndersk Mat og Drikke og landbruksminister Olaug Bollestad smakebiter fra dalføret.

Hun mener mange stjørdalinger er bevisste på å handle lokalprodusert mat.

- Men det kan helst sikkert bli flere. Under matfestivalen har alle sjansen til å bli bedre kjent med hva som tilbys i vårt område, sier Lianes.