Nettredaksjonen

- Sauehold har lange tradisjoner her i landet, og vi er stolte av at vårt langsiktige arbeid med kvalitet og miljø nå gir oss svanemerka ull. Det er en del av den norske folkesjela som nå blir svanemerket, sier Tony Barman, som leder ullavdelingen i Norilia.

- Vi ser på dette som et viktig gjennomslag på tekstilmarkedet, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking, som forvalter Svanemerket i Norge. – Nå håper vi norske produsenter benytter sjansen slik at vi snart får både svanemerket strikkegarn og møbelstoff i butikkene, fortsetter hun.

Oversikt fra sau til sokk

Svanemerket har hatt store utfordringer med å få gjennombrudd på tekstilmarkedet, fordi dette er et svært komplekst marked med mange store, globale aktører og myriader små lokale virksomheter i fattige land langt unna. Derfor er det ofte svært vanskelig å få oversikt over hele verdikjeden til et tekstilprodukt, særlig når det gjelder bomullsklær, men også med ullprodukter. Når ulla kommer fra New Zealand, men er vasket og spunnet i Kina og sydd sammen i Polen, er verdikjeden lenger og oversikten dårligere. Hvilke kjemikalier er brukt underveis? Renser vaskeriet avløpsvannet godt nok? Uten svar på slike spørsmål er Svanemerket umulig å oppnå.

Den norske organiseringen av ullproduksjon sikrer imidlertid oversikt over verdikjeden. De 10 000 sauebøndene leverer ulla til sju ullstasjoner over hele landet. Her sorteres ulla manuelt i 16 ulike kvalitetsklasser. Deretter sendes den til Norilias eget ullvaskeri i England, der den etter vask blir kardet og klargjort for spinning. Noe av ulla går til engelske kvalitetsprodusenter av gulvtepper, men mye av ulla med den høyeste kvaliteten kommer også tilbake til Norge for å bli til garn eller møbeltekstiler.

Norsk ull i særklasse

Norsk ull er slitesterk, glansfull og krusete. Kruset gjør ullproduktene svært spenstige. Derfor holder gensere strikket med norsk ull formen i årtier. Et annet kjennetegn er at norsk ull inneholder lite kjemikalier. Vi sprøyter ikke beiteområdene så mye som i andre land, og vi har såpass lite plagsomme insekter at sauene heller ikke dyppes i store bad med anti-insekt-kjemikalier, slik sauebønder ellers gjør. Derfor er norsk ull veldig rein, kjemisk sett.

Sauene her i landet går mye rundt i buskaset, og en del av ulla inneholder derfor en del rusk og rask. Delvis på grunn av dette, men hovedsakelig fordi ullfibrene er ganske grove, brukes ikke norsk ull i undertøy, men er super til tradisjonelle ullgensere, pledd og sokker.

Fakta om norsk ull

• Norsk ull er grov/slitesterk, glansfull og spenstig

• Plagg av norsk ull holder formen svært godt

• Ull kan ta opp mye fuktighet og likevel oppleves som tørr og varm

• Det er over 2 millioner sau i Norge

• De holder kulturlandskapet åpent, og utnytter store utmarksområder til beite

• 75 % av all ull leveres til Norilias åtte ullstasjoner.

o Ullstasjonene er på Gol (størst i landet), Målselv, Mo i Rana, Rudshøgda (kun i sesong), Malvik, Sandeid, Forus og Førde.

• 3000 tonn ull blir bearbeidet av Norilia hvert år

Fakta om Svanemerket ull

• Vasket ull (ikke rå-ull)

• Vaskemidlene som er brukt er lett nedbrytbare og ikke giftige for fisk, skalldyr og andre som lever i vann

• Det samme gjelder kjemikaliene som er brukt til karding

• Ulla er kjemisk sett svært rein

Om Svanemerket

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og vurderer alle relevante miljøproblemer i hele produktets livssyklus: Råvare, produksjon, bruk og avfall.  Svanen jobber for å bevare det biologiske mangfoldet, for bærekraftig ressursbruk, en hverdag uten miljøgifter og for fremtidens klima.