Norsk Folkehjelp Stjørdal har siden 8. april og frem til 18. april vaktlag i beredskap for raskt å kunne rykke ut for å bistå skadde eller forulykkede personer utenfor allfarvei.

De er i beredskap i en sammensetning av scooterførere, førstehjelpere, søk- og redningsmannskap og ambulansemannskap/avansert førstehjelp, og er klare til direkte utrykning ved forespørsel fra AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) eller fra politiet.

– Hittil i påsken har det vært veldig rolig, og vi har brukt tiden til å være ute i miljøet, vist oss frem og trygget påsketuristene, sier beredskapsleder Andreas Nårstad i Norsk Folkehjelp Stjørdal.

Beredskapsleder i Norsk Folkehjelp Stjørdal, Andreas Nårstad. Foto: Arkiv

Måtte hjelpe kvinne i 70-årene

Skjærtorsdag arrangerte Nårstad og co. «åpen dag i redningstjenesten» ved Selbuskogen skisenter, hvor de blant annet viste frem en del av utstyret de bruker.

Under arrangementet på Selbuskogen fikk Norsk Folkehjelp Stjørdal det Nårstad kaller et «gledesoppdrag».

– En dame i 70-årene, som hadde smerter i ryggen, hadde falt og klarte ikke å komme seg tilbake til familiehytta. Vaktlaget tok turen og fikk kjørt henne inn. Dette ble hun veldig glad for, sier han.

Seks råd til påsketuristene

Det er fortsatt noen dager igjen av påsken, og Nårstad kommer med flere råd til påsketuristene i fjellet:

1: Ta med refleks eller refleksvest også på fjellet

– Har du med deg en refleks, er det mye lettere å finne deg dersom du blir savnet i fjellet. Helikopteret som sendes ut for å søke kan se reflekser veldig tydelig i mørket.

2: Planlegg turen godt

– Vit hvor du skal gå og sjekk værvarselet. Å melde fra hvor du går, er også en sikkerhet hvis noe skulle skje.

3: Bruk mobiltelefonen riktig

– Du bør ikke stole blindt på mobilen. Mange steder er det dårlig dekning. Men dersom du har dekning, er det viktig å ta godt vare på batteriet, det tappes fortere i kulde. Bruk telefonen lite og oppbevar den varmt, inne på kroppen.

-Ta gjerne med en powerbank i sekken i tilfelle du trenger ekstra batteri. Husk at denne også må være ladet.

-Last ned Hjelp 113-appen: Hvis du må ringe etter hjelp, sendes posisjonen din automatisk til 113 gjennom denne appen og hjelpen kommer fortere fram!

4: Ha alltid med lykt i sekken

– En lyskilde er god sikkerhet dersom turen ble lenger enn du tenkte, og kan bidra til å få deg trygt hjem. Skulle du være så uheldig å gå deg bort, kan en lykt redde livet ditt. Når redningsmannskaper eller helikopter kommer for å finne deg, må du rette lysstrålen direkte mot dem for å gjøre deg synlig.

5: Ha ekstra mat, drikke og klær i sekken i tilfelle uhell

– Alle kan være uheldige, og dersom et uhell skjer på påsketuren, kan den fort bli mer alvorlig på grunn av kulden. Nedkjøling forverrer en rekke sykdommer, og øker blødningen ved skader.

– Tørt ullundertøy, en tynn dunjakke og et shelter trenger ikke ta stor plass i sekken, men vil hjelpe deg å holde varmen hvis du må vente på hjelp. Mat og drikke vil også hjelpe deg å holde energien oppe.

6: Skredfare

– Tenk også på hvor du går i med tanke på den store snøskredfaren i store deler av Trøndelag, avslutter Nårstad.