- Dette er et tilbud til befolkningen i hele Værnesregionen!

Tilbudet er et resultat av samhandlingsreformen. - Foreløpig er det snakk om prosjektmidler i ett år. Midlene kommer fra Helsedirektorat til interkommunalt samarbeid. Derfor passer det så godt med Værnesregionen, sier Irene.

- Samhandlingsreformen legger vekt på at tilbudene skal være nærmest mulig pasientene. Vårt tilbud er et bindeledd mellom spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjeneste. Et annet sentralt trekk ved samhandlingsreformens arbeid er fokus på forebygging istedenfor reparering, sier Kari.

- Det er snakk om tidlig innsats for at pasientene skal få en bedre hverdag. Dermed kan det i mindre grad være behov for innleggelser på sykehus. Det er også et kjernepunkt i samhandlingsreformens arbeid. På diabetes er det allerede startet en pasientskole i (regi av) Værnesregionen, forteller Heidi.

Irene: - Spesialisthelsetjenesten på Levanger og i Trondheim har over flere år arbeidet med læring og mestring. Herfra kan vi hente erfaringer i vårt arbeid.  Vi trekker inn legespesialister etter behov.

Kari: - Det vil være snakk om samarbeid med ernæringsfysiolog, fystioterapeut, psylolog, sosionom, fastlegen og legespesialister i tillegg til sykepleiere med spesialkompetanse.

Heidi: - Allerede eksisterende tilbud i regionen blir presentert. Vi samarbeider tett med brukerorganisasjonene; dvs. kreftforeningen og LHL. Det er også vår oppgave å veilede nye pasienter til eksisterende tilbud.

- Hvor skal kursene foregå?

- Kursene blir arrangert i Værnesregionen DMS sine lokaler i Breidablikkvegen. Det legges opp til 4 - 6 samlinger à 3 timer.

- Når blir det oppstart?

- Det blir oppstart i slutten av mars i uke 13. Første samling er tirsdag 25. mars for kreft der Irene har ansvaret. Onsdag 26. mars er det hjerte med Kari som ansvarlig. Torsdag 27. mars er satt av til lunge-pasienter der jeg har ansvaret, sier Heidi Hjelsvold Bjørgvik som tilføyer:

- På de første samlingene får deltakerne beskjed om videre opplegg utover våren.

- Hva ellers er det viktig å være oppmerksom på?

- Dette er ikke bare snakk om kursvirksomhet. I like stor grad ønsker vi å skape en felles arena der folk med kroniske sykdommer får treffe andre i samme situasjon. Det er en fin anledning til å dele erfaringer; få tips og råd, sier Irene Moan Pettersen.

- Hva med pårørende?

- Pårørende er en svært viktig ressurs som vi ønsker å engasjere. Også pårørende har det sammen behovet for å treffe andre mennesker i samme situasjon. Pårørende vil bli inkludert i deler av opplegget, sier Kari Røkke Holme som poengterer:

- Nå går vi ut med dette tilbudet. Det vil bli annonsering og ytterligere omtale nærmere kursstart, sier hun.

- Hva gjør de som fatter interesse for dette?

- Lillian Hernes på Frisklivssentralen vil være kontaktperson og kan gi ytterligere informasjon. Hun treffes på tlf. 9187.1292. Hennes e-postadresse er: «lillian.hernes@varnesregionen.no», forteller Irene Moan Pettersen.

Alle de tre involverte sykepleierne arbeider til daglig på sengeposten på DMS.