I en fersk undersøkelse om nordmenns kildesorteringskunnskap som Norstat har gjennomført på vegne av returselskapet RENAS, ble Ola og Kari Nordmann bedt om å fortelle hvor ille de synes det er å kaste en rekke produkter i restavfallet.

- Jeg hadde en fornemmelse av at kvinner ville vise seg mer kunnskapsrike enn menn, men jeg må si jeg er litt overrasket over at det er den eldste gruppen som har størst kunnskap om kildesortering. Vi hører jo så mye om de unges miljøengasjement, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i RENAS.

Elektriske produkter er verst å kaste i restavfallet

Produktene i undersøkelsen varierte fra elektrisk avfall, som en ødelagt kalkulator og brukte batterier, til tomme juicekartonger og gamle klær. Verst syntes folk det var å kaste en gammel mobiltelefon i restavfallet, hele 85 prosent svarer at dette er ille eller veldig ille. De aller fleste syntes derimot det var helt greit å hive glanset gavepapir i restavfallet.

- Vi i RENAS er selvsagt glade for at så mange har fått med seg at det er direkte miljøfarlig å kaste elektrisk avfall rett i søppeldunken. Slikt avfall skal håndteres på riktig måte, slik at farlige miljøgifter ikke slipper ut i naturen. Derfor skal all kassert elektronikk leveres der man har kjøpt produktene, eller ved offentlige avfallsmottak, forteller Murvold.

Hva gjør man når gullfisken dør?

Dess tettere folk bor, dess høyere er kunnskapen om kildesortering. Aller mest bevisste er osloboerne. RENAS-direktøren tror det kan ha sammenheng med utrullingen av de grønne og blå posene som skal gjøre det enklere for folk i Oslo å kildesortere.

- Det tror jeg har økt den generelle bevisstheten rundt kildesortering hos alle oslofolk, sier Murvold.

Også de unge peker seg ut som mindre miljøbevisste enn gjennomsnittet. Der nesten 60 prosent i aldersgruppen 50+ synes det er ille eller svært ille å kaste en ødelagt kalkulator i restavfallet,  mener kun 17 prosent av de spurte under 30 år det samme.

Faktisk er det eneste de unge synes er værst å kaste i den vanlige søpla en død gullfisk.

- Jeg skulle gjerne tolket dette som et tegn på grønne verdier hos de yngste. Likevel tror jeg heller dette skyldes emosjonell tilknytning, snarere enn kunnskap om at gullfisken hører hjemme i matavfallet, avslutter Gunnar Murvold.