Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Bufdir laget en rapport om foreldrekonflikt og samlivsbrudd og hvilke konsekvenser dette har for barn og unge. Forskning viser at foreldrekonflikt er assosiert med økte problemer for barna, slik som høyere nivå av depresjon, angst og aggresjon, selvskadingsadferd, lavere selvtillit, rusproblemer, dårligere psykisk helse, skoleprestasjoner og mellommenneskelige relasjoner. Hvert år opplever nærmere 30.000 barn samlivsbrudd på nært hold.

-Denne sammenstillingen av forskning slår fast at vedvarende konflikt mellom foreldre har alvorlige konsekvenser for barn. Foreldre som lever med alvorlige konflikter må spørre seg: Hva skal til for at barnet mitt får det godt i fremtiden med meg som forelder? Hvordan kan vi unngå å utsette barnet for konflikter? Hvordan kan vi lage avtaler som reduserer konfliktene? sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

Sommerferier er en tid hvor forventningene til å ha det bra er høye, samtidig som det er en risikotid. Særlig gjelder dette mennesker som har opplevd samlivsbrudd og som lever i belastende forhold. Det krangles om tidspunkter for ferie, hvor man skal dra, hvem man skal være sammen med, hvem som skal besøkes, hvor lang tid man får med barnet og hvem som skal betale.

-Dette er foruroligende med tanke på hva forskningen og rapporten fra Folkehelseinstituttet forteller oss, kommenterer Mari Trommald.

Tre råd

Erfaringer fra familievernet i Norge viser at i familier hvor konflikt er vedvarende, gjør foreldrene lurt i å være lojale og følge avtalene de har inngått, unngå å krangle foran barna og sette barnas behov foran egne.

-For barna handler dette om å bli husket, bli sett og bli hørt. Foreldre må erkjenne at de har et ansvar, slik at de gir barna en god sommeropplevelse, sier Mari Trommald.

Rapporten fra Folkehelseinstituttet viser at familieveiledning og mekling i konflikter ved familievernkontorer bidrar til å bedre kommunikasjon mellom foreldre og dermed bedre barnas situasjon. Familieverntjenesten i Norge er et lavterskel tilbud for alle. I alt 59 kontorer med kompetanse om det å leve sammen er spredt ut over landet.

-Det er ikke lett for voksne å leve i konflikter – men  det er viktig å tenke på barna først.  Derfor vil jeg oppfordre dem som lever sammen og har konflikter til å ta grep for å komme ut av disse mønstrene. Her kan familievernets mange og gode tilbud både til foreldre og barn være til hjelp, avslutter Mari Trommald, direktør i Bufdir.