Vi er på vei til Vikanlandet for å møte en ekte filosof! Spenningen er stor: Snakker han gresk? Bor han i en tønne? Vel fremme blir vi møtt av en tilsynelatende vanlig mann med et sympatisk utseende og en vennlig fremtoning. Journalisten er sprekkfull av spørsmål, og etter en kort introduksjon må filosof Even Næss svare på de første:

Filosofi

- En filosof kan gjøre mange ulike ting. De fleste som kaller seg filosofer arbeider med undervisning og forskning. Det finnes også filosofer som tilbyr livsveiledning av ulik karakter. Men - jeg liker å tenke at de fleste mennesker er filosofer, fordi filosofi handler om tanker vi har om våre liv, og hvordan vi best kan leve et godt liv sammen med andre, forteller Even som har god kjennskap til det han snakker om.

Even Næss

Evens interesse for filosofi ble vekket da han 20 år gammel leste en bok med tittelen Myten om Sisyfos. Den ble skrevet av Albert Camus; En fransk-algerisk filosof og forfatter, som ble tildelt Nobels litteraturpris i 1957. Sisyfos var en sagnskikkelse som ble dømt av gudene til – i all evighet – å rulle en stor stein opp en bakke, for deretter å måtte se på at steinen rullet ned igjen.

Albert Camus anså at selv om mennesket befinner seg i en håpløs tilstand, er det fremdeles i besittelse av skaperevne – noe som gir livet mening. Dette var tankegods som den unge Even fant tiltalende, og skulle vise seg å bli spiren til det som senere ble en karriere som filosof.

Våren 2012 flyttet Even til Stjørdal og naturskjønne omgivelser på Nylenne. Nylenne ble oppført 1915 av Trondheim legeforening som behandlingshjem for tuberkuløse barn. Husene stod i mange år ubebodde, men på slutten av 80-tallet ble de omgjort til private boliger.

Herfra jobber Even på en doktoravhandling med tema filosofi og ledelse. Den handler bl.a. om hvordan ledere kan bli bedre, ved å utvikle sine evner til å føre dialog, og bruke dialogen i ledelse.

Praktisk filosofi

- Hvordan kan vi vanlige dødelige ha nytte av filosofi?

- Jeg jobber mest med praktisk filosofi, og det handler mye om å samtale om menneskelige ting, forteller Even som stolt viser oss det nymalte bolighuset som beboerne har malt på dugnad før han fortsetter:

- Vi mennesker bør ha gode forutsetninger til å forstå hverandre, for vi er tross alt ganske like. Vi deler de viktigste fysiske, legemlige og følelsesmessige behov. Vi erfarer alle liv og død, å bli eldre, årstidenes gang, vi spiser og sover, vi mister noe og finner noe, vi opplever kjærlighet og kjærlighetssorg, vi opplever anger og skam, angst og frykt, sier Even og oppsummerer:

- Det sentrale i praktisk filosofi, er å samtale om slike ting. Og ikke minst – å lytte til hverandre. Dette er noe som kan hjelpe oss til et godt liv.

Filosofi til folket!

Og Even vil gjerne lære oss om filosofi! Det kommer han til å gjøre i Stjørdals-Nytt med jevne mellomrom fremover.

- Hva skal du skrive om?

- Jeg kommer til å skrive om filosofiske temaer som angår alle mennesker, og som vi ofte møter i hverdagen. For eksempel angst, sorg og lykke. Jeg skal også skrive om døden, og det klassiske spørsmålet: Hva er meningen med livet? Mitt ønske er at mine tekster vil bidra til at leserne kan gi seg selv et godt liv gjennom kunnskap om filosofi, sier Even som gjerne tar i mot spørsmål og innspill fra leserne på e-post: evenn@mac.com

Intervjuet er over og Even går bort til bautaen som hedrer vår store opplysningsmann. Der ser han ut over sitt nye hjemsted: En by med spennende mennesker - og spennende muligheter!