I disse dager legges påmeldingen til turistforeningens turprogram ut på nettsidene. Et godt tilbud der de fleste finner gode alternativ ut fra egne forutsetninger.

Det finnes et variert tilbud, fra byvandring med veteranene i Skarven Turlag, til Syltraversen med fjellsportgruppa. Barnas Turlag har tilbud til de yngste med grupper i Stjørdal og Meråker. 6. februar har de aktiviteter på “Kom deg ut-dagen" på Litjtrøa og i Torsbjørkdalen.

- Nå har vi hatt to år uten rekruttering for barna, og vi håper at nye foreldre kommer inn for å bistå med gjennomføring for aktiviteter for de yngste, sier pådriver for aktiviteten i Skarven Turlag, Stian Flobergseter som er styremedlem i Skarven og i Nord-Trøndelag Turistforening.

Etappen mellom Storerikvollen og Nedalshytta er nydelig når værgudene er i godlage. Foto: Arne Brunes

Oppgradering av hytter og stier

De aller fleste som bruker de rødmerkede stiene går etter eget initiativ. Et godt hyttetilbud som stadig blir utviklet til det bedre. Sist sommer åpnet en nybygd hytte på Bjørneggen i Stordalen, Prestøyhytta har nylig gjennomgått en omfattende restaurering, og til våren kan vandrere glede seg over en ny Ramsjøhytte.

Dugnadsgjenger står på for at turgåere skal få en best mulig opplevelse med turer i naturen. For en god del er fellesturene en kjærkommen mulighet til å komme seg ut på flotte turer med et ferdigsydd opplegg.

Veteranene starter urbant

Veterangruppa i Skarven Turlag holder det gående med tolv turer, i hovedsak på torsdager, fordelt likt på for- og ettersommer. I utgangspunktet er det ikke deltakerbegrensing på de turene så fremt ikke annet er oppgitt. Alle turene har hver sin opplevelse.

På fellesturen mellom Ferslia og Teveltunet passeres Skurdalsdammen. Foto: Arne Brunes

Om noen skal trekkes frem, kan det være turen til Bringen, en tørrskodd vandring i åpent terreng i Selbu. Turen til Kliningen er uten tvil den som stiller størst krav til egen form.

Like etter påske er første tur med byvandring i Trondheim, med matpause på sjelfulle Bakklandet. En utmerket runde for å komme våren i møte.

Med hest og kano

Turleder Stian Flobergseter understreker at her finnes et tilbud til alle.

- Her er det lengde etter ferdigheter og variasjon i bredde. Grunnen til at vi ofte må ha en begrensing i deltakerantallet er hvor mange turledere vi er på turen, sikkerhetsrisiko og hyttebegrensing. Det er også verdt å nevne at vi i samarbeid med Leif Karsten Haugen i Meråker arrangerer en to-dagers tur på islandshest. Kanotur i Øvre Forra naturreservat står også på programmet, sier en topp engasjert Flobergseter.

På Frosta ligger Turistforeningens hytte Fjellhov. Første fellestur dit blir i begynnelsen av mai. Foto: Torild Hofstad

Mangfold

Etter to år med korona ser turlederne virkelig fram til å få gjennomført programmet. Den mest populære turen er Signa-TUR “Norge på Tvers” langs 63. breddegrad. Der vil det nok raskt bli fulltegnet, siden den minste hytta setter begrensninger for antall. Den turen kan også bestilles når som helst for egen gjennomføring, men det gis kun anledning til å gå fra sjø til fjell, og det må være ledig overnattingskapasitet.

Foruten turer holder turistforeningen relevante kurs i sikkerhet med å ferdes i naturen. Siden DNT er mangfoldig, har de også et variert tilbud til unge mellom 13 og 26 år, eksempelvis en sykkeltur rundt Selbusjøen.