I slutten av april i fjor etablerte Hanif Rasho (29) Værnes Matbutikk AS, en dagligvarebutikk som befinner seg i hjørnelokalet på det gamle Domus-bygget i Kjøpmannsgata i Stjørdal.

I butikkhyllene finner man eksotiske matvarer fra en rekke ulike land i verden. Her selges alt fra frukt og grønnsaker til krydder, kaffe, nøtter og pølser.

- Vi har matvarer fra Thailand, Vietnam, Tyrkia, Syria, Iran, Libanon, Russland, Polen, Bosnia, Latvia og Litauen for å nevne noen. Mange av varene vi selger finner du ikke andre steder i Trøndelag, sier han.

Flyttet til Stjørdal i 2017

Hanif Rasho flyttet fra Syria til Russland i 2009. Der ble han boende i seks år, før han flyttet til Tyskland. I 2017 flyttet Hanif, kona og de to barna til Stjørdal, og han fikk jobb ved Stjørdal Pizza & Grill.

Drømmen hans var egentlig å starte sitt eget gatekjøkken.

- Etter hvert fant jeg ut at jeg heller hadde lyst til å etablere en dagligvarebutikk og tilby produkter du ikke finner i norske matbutikker. I april i fjor ble drømmen til virkelighet, sier den språkmektige butikkeieren.

Rasho snakker nemlig seks ulike språk: tysk, russisk, kurdisk, arabisk, engelsk og norsk. Det mener han er en stor fordel når han driver en slik type butikk.

- Det gjør det lettere å bli kjent med nye folk. I en slik type butikk møter du mange forskjellige nasjonaliteter, sier han.

Vil satse stort

Med unntak av den første måneden, har dagligvarebutikken omsatt for omtrent 600.000 kroner hver eneste måned siden den ble etablert i fjor vår.

- Det er mange med utenlandsk bakgrunn i Stjørdal, slik at behovet for en slik dagligvarebutikk er stort. Jeg har kunder fra nesten hele Trøndelag, fra Namsos i nord til Trondheim i sør, sier Rasho, som ofte har arbeidsdager på 14 timer.

- Det ligger mye arbeid bak. Heldigvis har jeg tre andre dyktige ansatte her også, sier han.

Han forteller at hovedvekten av kundene er innvandrere, men at det stadig kommer flere norske innom.

- Jeg vil tippe at omtrent 25 prosent av kundene er norske. Veldig mange av kundene jeg har er faste kunder som kommer innom hver uke, sier han.

29-åringen liker å sette seg nye mål, og det neste målet er å utvide butikken.

- På sikt har jeg lyst til å overta lokalet ved siden av, slik at jeg kan få en større butikk. Jeg ønsker å dele butikken inn i flere avdelinger, og utvide varesortimentet ytterligere, sier han.