Humorgruppa Kveli Rånes Bremseth, som består av Sigmund Kveli, Arnt Egil Rånes og stjørdalingen Harald Morten Bremseth, kan i år feire at det har gått ti år siden de hadde premiere på sitt første show.

Siden den gang har de reist rundt med seks humormusikalske show i store deler av landet.

Nå er den populære trioen ute med nok et show, som har premiere i Kimen kulturhus i Stjørdal 16. september, med en ekstraforestilling dagen etter.

De skal turnere med nærmere 40 forestillinger totalt frem til showet avsluttes på Gran Canaria i midten av november.

Trives i Kimen

Stjørdals-Nytt møter trioen utenfor nettopp Kimen kulturhus, hvor premieren finner sted om knappe to uker.

- Vi pleier vanligvis å ha premiere på våren, men slik ble det ikke i år på grunn av et hektisk program. Arnt Egil har feiret 30 år med D.D.E., Harald Morten har hatt sitt eget show, og jeg har vært med og turnert med Bør Børson jr, sier Sigmund Kveli.

Det nye showet til Kveli Rånes Bremseth har fått navnet «Artighet varer lengst», og trioen gleder seg til premieren i Stjørdal.

Sist gang de hadde nytt show hadde de også premiere i kulturhuset i Stjørdal, og de solgte ut alle tre forestillingene.

– Det er en grunn til at vi har premiere nettopp her, vi har gode erfaringer med det. Med Harald Morten fra Stjørdal er jo dette uten tvil en av våre hjemmebaner. Kimen er blant de største salene vi spiller i, og vi gleder oss veldig, sier Arnt Egil Rånes.

Både nye og gamle karakterer

Kveli Rånes Bremseth feirer altså ti år, men de hadde uansett planer om å lage et nytt show i år.

Det 90 minutter lange showet er ifølge trioen preget av mest mulig humor, med en del samfunnskritiske temaer.

- De som har sett oss før, vil nok kjenne igjen en god del. Men vi har snudd kortstokken og funnet en del nye triks. Forhåpentligvis vil folk bli positivt overrasket. Det er en del nye, overraskende vrier, sier Rånes.

Kjente karakterer som Stein Brein , Arnstein Brein og Lisbeth Fiskelykken vil bli å se i forestillingen, men det dukker også opp noen nye karakterer.

- Vi heier på gründere og skaperkraft, og Arnstein Brein har blitt hotelldirektør på eget gårdshotell. Geir Brein har startet begravelsesbyrået «Geirs Liv og Død, der han vil piffe opp begravelsene litt og revolusjonere den bransjen, sier Kveli.

Kristian Munnviken, Helmut Wechselselstraum og «sladderkjerringa» Maja Krøsa Midt-skille er blant nye karakterer i showet.

– Og vi møter nyhetsreporteren Alf Midt-Skille som har brakt frem nyhetene på en saklig måte, men som bokstavelig talt blir kneblet og stengt inne i skapet fordi Maja Krøsa Midt-Skille vil overta nyhetskanalen og spre falske nyheter og gossip. Det er en del av storyen her, og publikum har mye å glede seg til, sier Kveli.

Startet med en tragedie

Da humorgruppa startet opp i 2012, startet de opprinnelig under navnet Kveli Rånes Kveli, og besto i tillegg til Sigmund Kveli og Arnt Egil Rånes, av revyartisten Sveinung Kveli.

- Det startet jo med en tragedie, da Sveinung tok sitt eget liv i januar 2013. Da kom Harald Morten inn som vikar, og vi følte at det ble en veldig bra match. Vi fortsatte med det samme showet, men byttet da navn til Kveli Rånes Bremseth, sier Sigmund Kveli.

– Hvordan har det vært å jobbe sammen i ti år?

– Det har gått forbausende bra, og det har gått veldig fort. Vi ser på bilder at det har gått ti år, men til sinns føler vi oss ikke eldre, sier Rånes.

– Jeg har vært med på flere samarbeidsprosjekter der to år har vært nok, men de ti årene her har ikke vært noe problem. Vi har det utrolig gøy sammen, og vi skal nok holde på en stund til. Det å stå på scenen og oppleve stemningen blant folk som ler og koser seg er ubeskrivelig, og det er det som har holdt det gående i ti år, sier Kveli.

Fra kulturhus til kulturhus

Harald Morten Bremseth mener de tre utfyller hverandre godt på scenen.

– Vi gjør hverandre gode, og har hvert vårt felt vi er gode på, sier Bremseth, som blant annet har mange år i Lånkerevyen bak seg før han ble en del av Kveli Rånes Bremseth.

Mye av galskapen trioen står bak skrives i turnebussen, for det blir en del timer på veien når man er på turne.

– Vi trives på veien fra kulturhus til kulturhus, og det er der mange av ideene skapes, også utvikler det seg til en greie med mye humor, sier Rånes.

Øvingen til forestillingen foregår i et lokale i Namsos, og nå øves det intensivt til premieren i Stjørdal.

- Vi gleder oss veldig og føler oss trygge på at folk vil få med seg dette. Vi garanterer en god opplevelse, og vi garanterer at de blir positivt overrasket. Dette er kanskje den beste forestillingen vi har laget, sier Rånes.

«Artighet varer lengst» skal også vises blant annet i Malvik, Selbu og Frosta i løpet av høsten.