Søndag andre juledag kunne Reitan meddele at hans vurdering av smittesituasjonen ser lovende ut, men at det likevel erfor tidlig å være for optimistisk.

– Sykdomsbildet er snilt, det må vi ta med oss som svært positivt. Jeg er ikke så opptatt av mørketall - antall smittede, dersom det er slik at nesten ingen blir syke. Vi følger nøye med på situasjonen ved sykehusene og i hvilken grad folk blir alvorlig syke, og nå ser dette mye bedre ut over hele landet, også i Midt Norge, sier Reitan.

Status per dags dato er 10 innlagte for covid-19 på St.Olav og en ved Levanger sykehus.

– Dette er jo svært lavt selv om det er ille nok for de 11 som er innlagt. Ingen av disse er fra Stjørdal, så vidt vi vet, presiserer han.

Føler seg sike

Kommunedirektøren mener at iverksatte tiltak fra regjeringen virker, og føler seg sikre på de som jobber med pandemien i kommunen. Han oppforer oss til å ta vare på flokken vår ved å lojalt følge rådene i tiden fremover.

– Ferske tall viser at vi hadde 50 nye smittede i uke 50 og en nedgang til 42 nye i uke 51 på Stjørdal. Det siste døgnet har vi 11 positive. Vi har derfor nokså stabilt anslagsvis 40 til 50 positive per uke nå, og jeg vil som sagt ikke trekke for bastante konklusjoner ut fra dette, sier Reitan.

Videre retter han et håp om at folk anskaffer seg tester og foretar selvtesting nå i jula, rett og slett fordi dette nå blir mer opp til den enkeltes ansvar.

– Det kan være at vi har færre som tester seg nå fordi det er jul og fordi vi har overlatt mer til den enkelte, også tilgang til tester kan bli en flaskehals, men det ankommer større partier tester igjen i januar, forklarer han videre.

Mørketallene kan vise seg

Ifølge Reitan er både han og kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen forberedt på at det derfor kan ha mørketall som kan komme til å vise seg med økt antall påvist smittede i januar.

– Min oppfordring er til det kjedsommelige – test deg om du har symptomer, ikke dra på familieselskapet eller julefesten dersom du er «urvinn» i kroppen –ta en test så du er sikker før du drar i hvert fall, sier han.

Videre retter Reitan stor takknemlighet til innsatsen skolene og barnehagene i kommunen har vist gjennom lang tid.

– Jeg er veldig glad og lettet for den innsatsen våre rektorer og barnehagestyrere med sin ansatte har nedlagt nå i høst og inn mot jula. God ledelse med raske beslutninger samt gode rutiner, har åpenbart forbygget ytterligere smitte, noe hele samfunnet også næringslivet skal være takknemlige for, sier han og legger til:

– Smitten gikk en periode raskt blant barn. Mine kollegaer innenfor grunnskole og barnehager har virkelig gjort en samfunnsnyttig oppgave, ikke bare har de tatt vare på barna men også bidratt til å holde samfunnsstrukturen inntakt, avslutter Reitan.