– Den sykeste jaktopplevelsen noen gang.

Det sier en elgjeger, som vil være anonym i saken, om det som møtte ham på elgjakt i Stjørdal i helga. Elgjegeren bruker det som på jaktspråket kalles en band-hund, altså en hund som ikke slippes, men som i band trekker hundefører i retning av elgen ved hjelp av sin eminente luktesans.

Hunden fulgte tre dyr som noen i jaktlaget observerte fra post underveis i jakten da hunden plutselig ville endre retning og trakk til siden.

Etter kort tid hørte elgjegeren rauting og grynting og prøvde å snike seg frem i retning lyden i et svært bratt terreng. Forventningen var å få se en elg i skogen når som helst, da lyden føltes å være veldig nære.

Hodet stakk opp

Plutselig ser han elgen i øynene på fem meters hold, kun hodet stakk opp.

– Et litt trasig og overraskende syn, sier jegeren.

Den staselige elgoksen hadde gått seg ned i et juv og var sjanseløs på å komme seg opp.

– Jeg lurte på om jeg så syner eller hva det var. Det er en meget spesiell sak, på godt og vondt. Det er ikke noe særlig å møte et sånt syn med dyr som lider. Men samtidig fikk man avsluttet det.

Hva i all verden skulle jaktlaget gjøre? Det var umulig å få den opp levende, det ble det konkludert med ganske raskt. Det ble derfor uten ytterligere heft og stress for elgen besluttet at den måtte avlives.

– Jeg varslet resten av jaktlaget først, og deretter Viltnemnda, sier jegeren.

Den lokale viltnemda bisto videre arbeid og støttet beslutningen om at avliving var det eneste rette, ifølge elgjegeren.

– Elgen var skadd. Og hvis en elg er skadd og ikke har mulighet for å bli frisk igjen, så blir den avlivet, sier Børge Wahl hos Viltnemnda til Stjørdals-Nytt.

Han var ikke selv på stedet, men kjenner til saken. Hendelsen blir lagt inn i fallviltregisteret.

Måtte tilkalle to nabojaktlag

Nå startet den virkelige jobben med å få opp elgen og ivareta maten. Løsningen ble kjetting-talje, masse vinsjing og styr for å få den opp og ikke minst hjem i det ulendte terrenget.

– En stor takk til nabolagene for god hjelp, uten dem hadde det ikke gått. Det ble en lang dag og det ble mørkt før vi var nede i bygda med oksen, forteller elgjegeren.

Jaktlaget hadde igjen tre på sin elgkvote på åtte dyr.  Laget har fredet større okser bevisst med tanke på forvaltning, forteller de. De har sett og latt gå både en 10- og 14-spiring på området tidligere, men de har ikke sett denne oksen tidligere i jakta.

– Vi har nok hørt om denne fra et annet nabolag, så den har nok vært i området, men ikke vist seg for oss tidligere i jakta. Vi har tidligere skutt en liten to-spirs okse og var ferdig med oksekvoten. Nå får vi ta denne på neste års kvote, for vi følger en femårs driftsplan i området, forteller jaktlederen.

Det var ingen muligheter for å få opp oksen i live, konkluderte både jaktlaget og Viltnemnda. Foto: Privat