Advokatene Strand & Reinås skriver hver uke i Stjørdals-Nytt om juss og rett som kan være både viktig og interessant for folk. De neste ukene skal de ta for seg skatterett.

Vi har tidligere skrevet om at den som ikke gir riktige opplysninger på skattemeldingen sin risikerer straff i form av tilleggsskatt. Det er derfor viktig at du passer på at alt i skattemeldingen din er riktig og at du opplyser om alt som mangler.

Men hva hvis det går opp for deg at du har gjort feil tidligere år? Skatteetaten kan gå opptil 10 år tilbake i tid å endre skatteoppgjøret ditt. Hvis du derimot rekker å si i fra før etaten gir deg beskjed om feilen, så kan du slippe straffen, selv om du hadde gjort det feil første gang.

Reglene for hvordan du gjør dette er forskjellig ut ifra hvilke år feilen gjelder.

Feil for årene 2019-2021

Du kan selv endre skattemeldingen din i 3 år etter at leveringsfristen går ut. Hvis du oppdager at det har blitt feil for årene 2019, 2020 eller 2021 kan du levere skattemeldingen på nytt, med en såkalt «egenendring». Hvis du senere oppdager at du gjør feil på skattemeldingen for 2022, så kan du endre den frem til 30.04.2026. Fristen for å levere egenendring for 2019 går ut 30.04.2023. Hvis du får et varsel fra Skatteetaten om en feil de har oppdaget, så kan du ikke lenger endre dette forholdet selv.

Feil for årene 2018 og bakover

Når fristen for egenendring har gått ut, må du be etaten endre skatteoppgjøret for deg. Det finnes likevel en mulighet for å slippe tilleggsskatt, selv om du har betalt for lite skatt. Ved å be om «Frivillig retting» vil saken behandles etter reglene om unntak fra tilleggsskatt. Bakgrunnen for dette er at du selv ber om å endre noe som tidligere har blitt feil, som har ført til at du har betalt for lite skatt.

For å få frivillig retting  du komme med endringen frivillig. Det betyr at det er for sent å be om frivillig retting hvis du har fått varsel fra etaten. Det er også for sent hvis du ber om retting på bakgrunn av at du vet at Skatteetaten kommer til å gjennomføre en kontroll på deg. Det er derfor viktig at du ber om endring før Skatteetaten finner ut av feilen du har gjort.

For å få frivillig retting må du også opplyse om alt som har blitt feil i skatteoppgjørene for tidligere år. Du må også kunne legge frem dokumentasjon på det som skal endres.

Fra 1. mai må du også be om frivillig retting for 2019, siden fristen for egenendring for dette året da har gått ut.