-Skolemelkordningen er et viktig bidrag for at barn skal få i seg tilstrekkelig med kalsium i løpet av dagen. Over tid har oppslutning til ordningen flatet ut.  Årsakene til dette kan være mange, men noe kan skyldes at det etter hvert har dukket opp mange drikkealternativer både innenfor og utenfor skoleporten, forteller Kjersti i Melk.no.

Det er også store variasjoner mellom de ulike fylkene. Best i klassen er Sogn- og Fjordane hvor hele 71,8 % av skoleelevene drikker melk på skolen. Dårligst ut kommer Aust-Agder der det kun er 40 % som drikker melk.

-Det er en tendens til at mer urbane strøk, med større skoler, gir dårligere oppslutning. Tilbudet er mye mer variert på større steder som blant annet økt tilgang til å kjøpe andre ting utenfor skolen, påpeker Kjersti.

Blant elever i barne- og kombinert barne - og ungdomsskoler i Norge viser tall at oppslutningen er nokså stabil over tid. 75 % av de som velger skolemelk drikker vanlig hvit melk, mens rundt 23 % drikker melk tilsatt smak. Kun 5 % velger juice eller iste.

Smakspreferansene endrer seg etter hvert som barna blir eldre. Over 40 % velger melk med smak og 27 % vanlig hvit melk når de går på ungdomsskolen.

-  Mange foreldre har synspunkter på tilbudet om melk med smak på skolen. Mange er ikke klar over at ved å velge smaksatt skolemelk får man i seg de samme næringsstoffene som vanlig hvit melk. Du finner like mye av både kalsium, proteiner, jod og B-vitaminer i denne varianten, og den inneholder kun 0 til 0,9 % sukker, forteller Kjersti videre.

Mange barn som ikke drikker skolemelk velger andre drikker som iste, juice og saft.

-Det er viktig å tenke på hva barna velger å drikke til matpakken, dersom de ikke velger skolemelk. Hvilke næringsstoffer de gir kroppen og mengde tilsatt sukker vil kunne variere mellom produktene, det bør foreldre være oppmerksomme på, fortsetter Kjersti engasjert.

På rene ungdomsskoler er det kun 12,6 % av elevene som kjøper melk på skolen. Her er det også meget store variasjoner mellom de forskjellige fylkene. 25 % av ungdomsskoleelevene i Nord-Trøndelag kjøper melk på skolen, mens andelen bare er 3,3 % i Oslo. Det som blir kjøpt utenfor skolen er tatt med.

- Vi tror det er viktig for skolen å støtte opp om skolemelken da det er en god kilde til blant annet kalsium som er viktig for barn og unge i en alder hvor de vokser raskt. Når vi vet at mange unge jenter får i seg for lite av dette næringsstoffet, føler vi det blir ekstra viktig å sette skolemelken på dagsorden, avslutter Kjersti Selseth i Melk.no.

Et siste tips fra Kjersti er å oppfordre skolene til at elevene starter dagen med en god frokost fordi forskning viser at barn som spiser frokost blir mer opplagte gjennom dagen og konsentrerer seg bedre i skolehverdagen.