Trøndelagsfylkene innser at de må samarbeide for å opprettholde et regionalt nivå som dagens regjering ikke er så opptatt av. Kommunene må forberede seg på nye tider. «Vil du være med, så heng på!» Det er ikke lett med strategiske valg i dagens uklare situasjon. Men plassen på gjerdet kan være vanskelig for den som ønsker løsninger.

Energiminister Tord Lien kan se tilbake på to perioder på Stortinget (2005 – 2013) før han i høst overtok som olje- og energiminister etter Ola Borten Moe. I første perioden var han medlem av Energi- og miljøkomitéen der han skaffet seg god innsikt i oljesektoren. Han lånte et begrep fra Åge Aleksandersen for å beskrive regjeringens energipolitikk: «Mytji lys og mytji  varme». Han omtale tre pilarer i energipolitikken:

1)    Øke overskuddet av fornybar energi

2)    Karbonfangst og lagring

3)    Olje og gass

- Regjeringen vil fortsette med å dele ut konsesjoner. Det er nødvendig for energiutbyggingen. Energipolitikk handler om å få mest mulig ut av den energien som produseres. Norge kan eksportere energi og sette lys i det europeiske energifyrtårnet, sa Lien.

Vindkraftutbyggingen på  Fosen var et viktig tema på møtet: - Vi trenger mange gravemaskiner i utbyggingsfasen, sa en engasjert ordfører i Åfjord; Vibeke Stjern.

Marit Arnstad (Sp), leder i Stortingets energikomité kommenterte: - Det er veldig store muligheter i de planene. Aktørene har lyst til å få det til, men det er noen utfordringer for å komme inn på det svensk-norske markedet med miljøsertifikater. Vi må vite hva vi skal gjøre med overskuddskrafta vår. Ellers får vi for lave energipriser. Det går ut over lønnsomheten og viljen til nyskaping. Det handler om hvilke andeler Norge klarer å ta av sertifikatmarkedet.

Banksjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN ser store muligheter for trøndersk industri med utbygging av vindkraft på Fosen.

Rektor Gunnar Bowim på NTNU er opptatt av å skape fremtidens universitet. Universitetet i Trondheim må velge mellom dagens delte løsning (Gløshaugen og Dragvoll) eller om de skal følge den internasjonale trenden med et mer byintegrert universitet. I dag er det ca. 10.000 studenter på hver enhet; en samling kan kanskje skape vekst helt opp mot 30.000 studenter.

- Vi skal bruke tid på å bestemme oss for framtida, sier Bowim som er opptatt av at et vitnemål fra NTNU skal ha et innhold. Det skal være et kvalitetsdokument til glede for næringslivet.

- Det er vanskeligere å få en B hos oss enn hos andre. Det bør arbeidsgiverne vite. Vi setter nivået høyt på eksamen og tåler å bli prøvd på høy kvalitet med kompetanse. Vi er opptatt av å legge opp god basiskunnskap som studentene kan bruke på ulike måter. Arbeidslivets behov er viktig for oss, sier Bowim.

Arbeidsminister Robert Eriksson er opptatt av at utdanning er tilpasset behovene i framtida. Det hjelper ikke å bli utdannet til arbeidsløshet fordi kompetansen ikke etterspørres. Han er glad for at Trøndelag har uante muligheter med motorer som SINTEF og NTNU. En av de store tingene som kommer i offentlig sektor er velferdsteknologi der Selbu og Stjørdal har markert seg. Eriksson ønsker store ambisjoner for å redusere frafallet fra videregående skole. Han er bekymret over å se at 20.000 personer i yrkesaktiv alder i Nord-Trøndelag står utenfor arbeidsmarkedet:

- Jeg tror ikke at de er hekt uten arbeidsevne i det hele tatt. Det må bli enklere å starte bedrifter. Regjeringen har en tydelig satsing på kompetanse og utdanning for å skape flere arbeidsplasser, sier Eriksson som er opptatt av å få inn igjen de som er falt utenfor.