I en ny serie kalt «Sentrumskontrollørene» i Trønder-Avisa går Mikkel Marhaug og Stefan Kaliski gjennom flere trønderske byer for å sjekke tilstanden til ulike sentrum.

Stjørdal var først på listen av flere byer, og resultatet ble terningkast to på samlet opplevelse. Innledningsvis begynner anmelderne med å sammenligne kulturhuset med et dosete.

- Utformingen av Stjørdal sentrum tvinger en til å spørre seg om hvorfor noen skal flytte dit, annet enn nærheten til motorveien og Værnes lufthavn, står det i vurderingen av sentrum.

Som respons til anmeldelsen møtte ordfører Ivar Vigdenes opp på Dagsnytt 18 mandag kveld for å forsvare arkitekturen. Der diskuterte han og Kaliski problemene som ble tatt opp i anmeldelsen.

- Rotete

Kaliski begynte med å forklare at Stjørdal sentrum er et sted man ikke har lyst til å være.

- Det er rotete: en kombinasjon av leilighetsbygg og maltrakterte trehus, altfor mye parkering og ikke tilrettelagt for at man skal gå i det hele tatt. Det som er bra av hva som er bygd i Stjørdal, er bygd for over 30 år siden, sier Kaliski.

Som svar til dette kom Vigdenes med hva han mente anmelderne manglet i anmeldelsen; kontekst for hva Stjørdal er og hvilken retning byen går i.

- Å kritisere Stjørdal for at vi har både småbebyggelse og leilighetskompleks ved siden av hverandre, er det samme som å kritisere gjenreisingsbyen Steinkjer for at man har mange bygg fra 50-tallet. Mye av det som blir kritisert av anmelderne er en følge av at det er mange som ønsker å komme, flytte og bo i Stjørdal, og da er man i en prosess og en utvikling, sier ordføreren.

Sammenligner Kimen med et dosete

Under sendingen gikk Kaliski i dybde om problemene som var knyttet til kulturhuset.

- Det er der toalettlokket kommer inn. Svart er en fin farge på toalettlokk, men det gjør seg ikke på Stjørdals største bygning. Det blir dominerende og suger i seg alt av lys fra omgivelsene rundt, sier han.

Kaliski kommer derimot ikke kun med kritikk mot kulturhuset.

- Det er ikke alt som er galt med kulturhuset. Man har for eksempel en fin og åpen fasade som er ganske innbydende, og det aller beste er at de har en fin vindeltrapp inne i kulturhuset som er absolutt verdt å se.

Viktig med god arkitektur

Kaliski forklarer hvorfor arkitektur er så viktig for bybildet.

- Mest av alt annet kunst kan man gjør det frivillig. Enten man leser en bok, ser en film eller går på kunstmuseum. Arkitektur er noe du må forholde deg til. Det blir debattert altfor lite.

Under sendingen spurte programleder Sigrid Sollund om hvor mye Stjørdal kommune har vektlagt estetikk og trivsel i utviklingen av byrommene. Der svarte Vigdenes at det har kommunen gjort i aller høyeste grad.

- Et eksempel på det er nettopp Kimenparken som står til kritikk av anmelderne. For de som har bodd og vokst opp i Stjørdal så ser man at antallet folk som er ute i gatene og tar i bruk områdene har dramatisk økt i løpet av de senere årene, sier Vigdenes.

- Da Kimen åpnet doblet omsetningen i restaurantbransjen i hele sentrum. Dette er byutviklingsmessige grep som andre plasser blir hyllet av: at man flytter liv, aktivitet og røre inn til sentrum av byen vår. At vi har handel der, bygget et kulturhus der og bygger innbydende uterom der, legger han til.

- Vi er i en prosess

Under debatten nevnte Vigdenes noe annet som manglet i anmeldelsen av sentrum. Synet av byggekraner mente han er muligens noe av det mest fremtredende av det arkitektoniske når man går gjennom byen i dag. Det synet understreker transformasjonen byen går gjennom, la ordføreren til.

- Vi er i en prosess og det går fremover. Vi kommer til å ha byggekraner i mange år og på mange måter vil jeg si at det er de som er byens arkitektoniske mesterverk, avslutter Vigdenes.