Like før pandemien brøt ut i mars i fjor, hadde konsertarrangøren «Rett Fra Hjertet» en hyllestkonsert til den folkekjære artisten og låtskriveren Anne Grete Preus, som døde i august 2019. I utgangspunktet var planen at de i ettertid skulle reise rundt med prosjektet i kirker og kulturhus, men pandemien satte en stopper for dette.

- Det ligger en del arbeid i et slikt prosjekt, så det er greit å kunne gjøre noe mer ut av det. Konserten er en hjertesak; da Preus gikk bort, kom det raskt frem at vi hadde lyst til å gjøre noe for å hylle henne, forteller Jan Borge Larsen.

Nå kan han endelig tørke støv av hyllestkonserten, for sammen med Åshild Mundal har han fått æren av å holde avslutningskonserten til Blues in Hell-festivalen. Med seg på laget har de en rekke solide musikere: På tangenter har de Erik Morten Fjerdingen, Jan Inge Tjørhom på bass, John Oddstein Aune på gitar og Arne Skognes på trommer og perkusjon.

- Vi jobbet frem et fint konsept som vi hadde i Stjørdal Kirke, men nå som vi har fått gleden av å ta den under Blues in Hell-paraplyen, så ligger det til historikken at avslutningen skal være i Værnes kirke. Vi skal legge ned mye arbeid, så det blir en musikalsk og flott opplevelse, forklarer Mundal.

Deler fortellinger underveis

Konserten som runder av Blues in Hell holdes søndag 5. september, og solistene Mundal og Larsen kan friste med låter som «Månens elev», «Millimeter», «Amatør», «Når himmelen faller ned», «Fryd», og «Sommerfuglvinger» som en del av kveldens program.

- Vi har begge forskjellige opplevelser av Anne Grete Preus, noe som vi forteller om under konserten, så det vil bli mellomstikk med forskjellige fortellinger fra oss begge, avslører Larsen.

Selve konserten beskriver de som et tverrsnitt av hele hennes dialog, og som en god blanding av hennes solokarriere.

- Vi kommer til å legge sjelen i det visuelle, fortsetter Larsen.

- Det spares ikke på noe fra Jan når det kommer til det visuelle; jeg er helt trygg på at der blir jeg godt ivaretatt, legger Mundal til lattermildt.

Roser lokalt næringsliv

Selv om det enda er noen uker til konserten da vi møter Mundal og Larsen, har de allerede øvd mye på materialet hver for seg. Planen er å gjennomføre fire øvinger sammen.

- Nervene er passelig anspent, akkurat som det skal være. Vi har profesjonelle musikere med oss, så vi er veldig trygge på den jobben de gjør, smiler Larsen.

Larsen roser det lokale næringslivet, som har stilt opp og bidratt økonomisk til konserten.

- Fristen for å søke statlige støtteordninger gikk ut tre dager før vi takket ja til oppdraget, så da søkte vi hos næringslivet. Det har stilt opp for oss svært bra, noe som gjør at vi kan gjennomføre med hvilepuls. Alle får betaling fra musikere til lys- og lydteknikere, og det er godt å vite, sier Larsen.

Rørt

Etter et år hvor bransjen så å si har ligget brakk, gleder de seg til å være med og gi Blues in Hell en verdig avslutning.

- Vi setter veldig stor pris på å få avslutte. Flere av oss har jo vært både delaktig både som publikum og frivillige, men å bli spurt om å avslutte er en stor ære. Det er vi stolte av, sier Larsen.

Mundal forteller at hun har hatt noen mindre oppdrag her og der, men at dette blir hennes første fullengde-konsert siden pandemien brøt ut.

- Jeg tok frem spillelisten igjen da jeg skulle gå meg en tur for å friske opp settet. Det er så sterke låter at jeg jeg ble helt rørt, forteller hun.