- Mulighetene er mange, det er bare fantasien som setter stopper. Midlene åpner opp for at vi i ulike lag og foreninger i større grad kan bli samhandlende partnere, og dermed jobbe bedre mot et aktivt inkluderingsarbeid. Samtidig styrker vi frivilligheten i kommunen, for sammen er vi sterkere.

Det sier Kirsten Paasche og Inger-Ruthgerda Wellendorf fra Røde Kors omsorg, som driver tilbud som kvinnegruppen, åpen hall og leksehjelpen. En organisasjon som nå vil være aktuell som søker på kommunens gladnyhet; Stjørdal har nemlig som en av 40 kommuner blitt bevilget et tilskudd fra IMDI øremyntet på frivillige lag og organisasjoner.

Målet med tilskuddet er å styrke integrerings- og inkluderingsarbeidet blant frivillige lag og organisasjoner i kommunen, og vil bli forvaltet av integreringsenheten i Stjørdal kommune.

Integreringsenheten jobber med målene til deltagerne, enten mot jobb eller utdanning.

Kan søke allerede nå

Programrådgiver Lena Elisabeth Rolfseng ved integreringsenheten i Stjørdal kommune synes det er ekstra gledelig at Stjørdal er eneste kommune i Trøndelag, med unntak av Trondheim, som får tildelt dette tilskuddet i 2022. Særlig med tanke på at det er frivillighetens år.

Allerede nå kan frivillige lag og organisasjoner søke støtte til prosjekter, enkelttiltak eller aktiviteter som bidrar til økt arbeids- og samfunnsdeltagelse for målgruppen som inkluderer innvandrere, flykninger og arbeidsinnvandrere i lokalsamfunnet.

For 2022 har kommunen mottatt 311 727 kroner i tilskudd, som skal brukes på å motvirke utenforskap.

Må registrere seg i frivillighetsregistrene

For å søke tilskudd må man være registrert i frivillighetsregistret, og prosjektet må foregå i Stjørdal kommune.

- Registrerer man seg i frivillighetsregistrene nå, kan man søke tilskudd til aktiviteter, prosjekter eller enkelttiltak allerede i år. Søker man på driftsstøtte derimot er kravet at man må ha vært registrert i et år, og ha minimum 20 betalende medlemmer innad i kommunen, forklarer Rolfseng.

Hvis noen skulle ha noe spørsmål knyttet til registrering i frivillighetsregistret eller selve tilskuddssøknaden, bistår Rolfseng gjerne.

- Jeg vil gjerne at de som er interessert tar direkte kontakt med meg, så hjelper jeg med det de måtte lure på. Jeg ønsker også å utfordre andre lag som ikke har aktivt drevet med inkluderingsarbeid til å tenke utenfor boksen, og prøve å skape noe som kan inkludere innvandrere i for eksempel en aktivitet over tid, forklarer hun.

Søknadsfristen er 1.mai. Søke gjør man via kommunens hjemmesider.

Tre hovedområder

Tilskuddet skal gå til arbeid som bidrar til inkluderingsarbeid på tre hovedområder, delt opp i A, B og C.

Område A favner enkelttiltak som skal organisere og stimulere til felleskap, tillit og tilhørighet i lokalsamfunnet for innvandrere og øvrig befolkning.

- Det er bare fantasien som setter grenser, men hovedpoenget er å aktivt inkludere innvandrere i samfunnet. Det kan være å få barn inn i idretten, eller få flere foreldre til å engasjere seg i ulike verv, forklarer Rolfseng.

Når det gjelder område B skal prosjektet øke kunnskapen om det norske samfunnet, styrke mulighetene for arbeid eller utdanning og bedre norskferdighetene. Mens område C skal forebygge negativ sosial kontroll og vold, samt styrke familierollen og likestillingen i Norge.

Lyktes med integrering

Rolfseng forteller at det er flere årsaker til at Stjørdal er en av få småkommuner som er utvalgt til å motta tilskudd.

- Stjørdal er en strategisk god kommune å bosette innvandrere i årene fremover. Det er allerede flere nasjonaliteter, nærhet til Trondheim og gode videregående- og høyskoler. I tillegg har vi gode lærere på voksenopplæring, noe som har ført til at vi har lyktes godt med integrering, sier hun.

Nå håper hun også vi vil motta samme tilskudd i årene som kommer.

- Det er et behov for å sette i gang nye aktiviteter og få i gang den frivillige aktiviteten igjen, særlig nå etter pandemien. Etterspørselen er stor, og mange opplever at det er ensomt å komme hit uten familie og omgangskrets.

Et mål i seg selv

Paasche og Wellendorf er svært positive til de nye tilskuddet, og håper det kan bidra til en større samarbeidsprofil og mer frivillighet i kommunen.

De forklarer at omsorgsgruppa tidligere har jobbet med målrettet aktiviteter, som kvinneklubben for de voksne og åpen hall for ungdom. Men at de med det nye tilskuddet håper på å kunne skape aktiviteter som går på tvers av målgruppene.

- Mulighetene er ubegrensa, og vi skal nå alle som trenger å inkluderes i det norske samfunnet. Det er mange som ikke har et nettverk, ikke en gang i sin egen målgruppe, sier de og tilføyer:

- Det må være et mål i seg selv at målgruppen blir inkludert som frivillig på sikt. Vi har tro på at en aktiv deltagelse er den beste måten å bli inkludert i et samfunn på. Kanskje kan vi gå flere sammen, slik at vi får et mangfold av aktiviteter med spisskompetanse fra hver enkelt organisasjon, sier de.

Det er blant annet Lena Elisabeth Rolfseng (t.v) ved integreringsenheten i Stjørdal kommune som skal forvalte pengene. Her sammen med sin leder Jean Hitimana. Foto: Anette Fossmo