Frivillige foreninger på Stjørdal som Forsvarets seniorforbund avdeling Værnes, Stjørdal og omegn Forsvarsforening, Heimevernsungdommen 221 Værnes, Monsbergas venner og Lions Club Stjørdal/Varnes arrangerte en markering av frigjørings- og veterandagen med et meget godt oppmøte søndag.

200 møtte opp

Heimevernsungdommen 221 Værnes stilte med innmarsj og flaggborg. Over 200 deltok i markeringen som Stjørdal kommune hadde gitt økonomisk støtte til å gjennomføre.

Ole Myrbekk åpnet arrangementet på vegne av foreningene og la vekt på at det var positivt at så mange hadde møtt opp på tross av usikre værprognoser. Regnet ga seg rett i forkant og sola tittet frem.

Videre holdt Skatval hornmusikklag en flott konsert, som ble avsluttet med nasjonalsangen med allsang.

«Lotta fra Hegra»

Dagens taler var oberstløytnant Bent Salberg som viste til aprildagene i 1940 hvor major Holtermann tok med seg 284 mann og en kvinne «Lotta fra Hegra» til Hegra og kjempet mot de tyske okkupantene i 25 døgn.

Etter at tyskerne hadde bombet Steinkjer og Namsos tok 2000 mann arbeid for okkupasjonsmakten for å bygge opp flystasjonens rullebane etter oppfordring fra norske myndigheter. Forsvaret var nedbygget av flere regjeringer før 1936 og ikke forberedt for krigshandlinger i 1940.

Salberg dro en parallell til dagens situasjon med krigen i Ukrania hvor befolkningen unisont står imot russerne etter åtte års krigshandlinger i østlige deler av landet.

Forsvarsevnen må bedres

Salberg mener at forsvarsevnen i Norge nå må bedres både militært og innen totalforsvaret. Han viste også til at i 2011 ble frigjøringsdagen inkorporert med veterandagen.

Til slutt avsluttet han med å vise til det gamle soldatønsket «Gud bevare Kongen og Fedrelandet».

Voksne ble traktert med kaffe og kaker og barna fikk varme pølser. Mange ble sittende igjen for å prate lenge etter arrangementet var over.