- Dette er uholdbart. Da Oline-saken ble kjent i media, stilte jeg spørsmål i kommunestyret til kommunedirektøren om skolen fikk nok bistand. Da ble det svart at kommunen satte alle ressurser inn, og at det skulle gå i orden. Så hører vi ikke mer politisk, og antar at saken er løst, før jeg nå får høre at kommunen får dagmulkt. Aller verst er dette for Oline. At vi ikke greier å løse mobbesaker i Stjørdal kommune er ikke slik det skal være, sier Kaspersen.

- Må ta tak

Stjørdals-Nytt skrev i mars 2021 om den da 11 år gamle eleven som gråt da hun skulle på skolen fordi hun opplevde å bli mobbet. Saken rørte mange, og for Oline gikk opplevelsene utover helsen, og hun slet med redusert vekt, hodepine, magevondt og å sove om nettene.

Allerede oktober 2020 satte Statsforvalteren klare krav til skolen om iverksettelse av tiltak i mobbesaken, og det er fortsatt noen av disse kravene som Statsforvalteren mener ikke er godt nok dokumentert til å være oppfylt. Derfor innførte de en dagmulkt til Stjørdal kommune på 7500 kroner fra 17. november. For kommunen betyr dette i skrivende stund en ekstrautgift på over 400 000 kroner.

Jan Inge Kaspersen (Ap) mener det er uholdbart at mobbesaken i Skjelstadmarka har pågått så lenge. Foto: Arkiv

Kaspersen mener at kommuneadministrasjonen nå må ta tak.

- Dette må komme i orden, og kommunedirektøren må sette inn alle ressurser, noe jeg egentlig hadde forventet at de hadde gjort tidligere. Vi kan ikke politisk leve med at slike saker ikke blir løst. Det er alvorlig at barn ikke får oppfylt de rettighetene de skal ha. Mobbing er noe av det alvorligste som skjer for en elev, og nå må det tas tak, sier han.

- Beklagelig

For hele bygda er mobbesaken vanskelig å leve med. Derfor ønsker alle parter en snarlig løsning slik at både skolen og bygda kan komme seg videre. Benjamin Hammer er leder for foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved skolen. Han bekrefter at mange er opptatt av saken, men sier at han ikke ønsker å uttale seg om saken.

Også i kommuneadministrasjonen er det er stort ønske å oppfylle kravene som Statsforvalteren setter i saken.

- Jeg synes det er meget beklagelig at vi ikke har maktet å lukke en sak som har pågått over så lang tid. Statsforvalteren peker på at vi må være mer grundig i dokumentasjon vi legger frem for at de kan gjøre en helhetlig vurdering om skolen har gjort det som de forventer, sier Ann Kristin Geving, sektorleder for grunnskolene i kommunen.

Dette gjelder blant annet en mer grundig undersøkelse av det helhetlige klassemiljøet.

- Vi jobber intenst med saken, og den følges opp tett på daglig basis. Vi har gjort undersøkelser i forhold til det helhetlige klassemiljøet, men Statsforvalteren mener vi må gjøre en grundigere undersøkelse. Likedan etterspør Statsforvalteren mer dokumentasjon om hvordan eleven får medvirke i egen sak, sier Geving, som forteller at skolen daglig har kontakt med familien til Oline.

Stjørdals-Nytt skrev i mars i fjor om «Oline», som opplevde mobbing på skolen. Foto: Arkiv/Frank Skaufel

Kommunen har siden oktober 2020 fått flere utsettelser, og ble i fjor vår truet med dagmulkt hvis de ikke etterkom kravene fra Statsforvalteren. Siste utsettelse de fikk var til 29. september 2021, men fortsatt var ikke Statsforvalteren fornøyd med svaret, noe som medførte dagmulkter fra 17. november.

- Det faktum at skolen/skoleeier har fått flere muligheter til å gjennomføre vedtaket innenfor en periode på nærmere 14 måneder, taler for at vedtak om tvangsmulkt er nødvendig. Fire oppfølgingsbrev, utsatte frister, samt flere møter og veiledningssamtaler. Statsforvalteren har overfor skole og skoleeier har uttrykt at vi har vært tilgjengelige også for ytterligere veiledning og bistand dersom de har hatt behov for dette for å kunne oppfylle vedtaket, heter det i brevet Statsforvalteren sendte til Stjørdal kommune 8. desember 2021.

Forstår reaksjonene

Geving forstår at folk reagerer på tidsperspektivet i en så alvorlig sak.

- Det kan jeg forstå. Vi har prøvd å svare så godt som vi kan, men Statsforvalteren er ikke tilfreds med jobben som er gjort selv om de er fornøyde med mange av tiltakene som er igangsatt ved skolen. Det er viktig for oss at vi klarer å skape et trygt og godt skolemiljø for alle elever. Det er det vi ønsker, og vi er lei oss for at vi ikke har kommet i mål, sier hun.

Kommunen har ettersendt ytterligere dokumentasjon til Statsforvalteren, men har ennå ikke mottatt noe svar.

- Vi forventer at det vil komme ganske raskt, sier Geving.

Fått det verre på skolen

Foreldrene til Oline ønsker inderlig at datteren skal få en bedre skolehverdag. I brevet fra Statsforvalteren av 8. desember legges det vekt på at skolehverdagen til Oline er blitt forverret utover høsten, og at hun har vegret seg for å gå skolen. Før jul var Oline nesten ikke på skolen.

- Vi er fortsatt langt fra mål. Akkurat nå har hun det ikke bra på skolen, selv om det tidligere i en periode var bedre. Det er lenge siden det har vært så vanskelig som det var i en periode før jul, sier Håvard Hammer, Olines far.

Han og samboer Janne Krogstadholm reagerer på at skolen og kommunen ikke har maktet å oppfylle Statsforvalterens krav etter så lang tid.

- Når Statsforvalteren etter flere trusler må ilegges gebyr, er ikke det uten grunn. På landsbasis er det slik jeg har forstått ikke mange mobbesaker som ender opp med tvangsmulkt til kommunen. Det sier litt om sakens natur, sier Hammer.