- Mamma og pappa sine penger varer ikke evig

Når man begynner å komme opp i alder blir utgiftene relativt større. Man skal ha penger til både hverdagslige ting, bil og kanskje et hus. Emilie ønsker derfor å spare penger. – Mamma og pappa sine penger varer jo ikke evig. Siden hun ikke har jobb, får hun penger når hun har gjort seg fortjent til det, for eksempel gjennom husarbeid. Pengene går for det meste til fritidsaktiviteter og hverdagslige ting. Hun bruker pengene fornuftig og vil helst spare pengene til hun får lyst å kjøpe noe spesielt. Sist gang hun sparte penger til noe spesielt gikk de til London tur. Hun mener det at å ha et mål for sparingen øker lysten til å legge til side litt penger.

”Alle andre har det”

Emilie innrømmer også at hun har brukt ”alle andre har det, da vil jeg også ha det” for å få noe hun har veldig lyst på. Selv om hun ikke har noe formening om nåtidens kjøpepress er det alltids noe nytt å ønske seg. I disse tilfeller kunne hun godt tenkt seg en jobb, for å slippe å vente på et ja fra foreldrene sine. - Mange i min vennekrets og ungdom generelt bruker jo den samme unnskyldning for sine foreldre, så jeg ser ikke noe negativt i det. Bare det ikke blir for ofte.

Et hederlig unntak

Stjørdalsjenta Rikke Bragstad Magnussen(17) er ung og ute i arbeid. Hun går sitt andre år på Studiespesialiserende ved Ole Vig vgs, og forteller at hun tjener sine penger ved å jobbe som frokostservitør på Rica. Det er helgejobbing og lønna går til sparing. Pengene som spares går til en leilighet, etter hvert som hun flytter hjemmefra. Hun føler det å spare pengene er lurt og hun får en fordel når hun blir eldre. Dette er noe alle ungdom bør få muligheten til, og oppfordrer derfor arbeidsgivere å gi ungdom en sjanse.