Helsestasjonsprosjektet startet i 2011 og prosjektperioden skulle vare ett år. I prosjektet deltok representanter fra de fire kommunene, prosjekmedarbeider IT, representant fra sykehuset Levanger og St.Olavs hospital.

På fagdager som ble gjennomført i Steinfjøset på Stugudal ble helsestasjonsprosjektet lagt frem.  Til stede var representanterog helemedarbeidere fra helsestasjonene i fire komunene i Værnesregionen, leger, samt en representant fra Fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Prosjektet

På fagdag 2 gav helsesøster og prosjetmedarbeider Ingrid Haarstad, Tydal en redegjørelse om prosjektet og arbeidet som er gjort.

Siden liggetiden ved fødeavdelingene har gått ned er det viktig at helsestasjonen og sykehusene har meldingsrutiner som er enkel og som fungerer. Det er kommet på plass er at fødeavdelingene skal sende beskjed om fødsler til den fødendes bokommune innen 3 virkedager etter fødsel, slik at helsesøster i den berørte kommune kan kontakte mor. Siden det har vært økning i reinnleggelser, særlig ved ammepoliklinikk og infeksjon, etter at leggetiden har gått ned, så er det viktig at helsestasjonen tar kontakt så hurtig som mulig etter hjemkomst.

Så langt har prosjektet laget et forslag til samarbeidsavtale som gjelder amming, avvik, melding om utreise fra barselavdelingen, nyfødtscreening, prematurbarn, risikoutsatte barn og vaksinering. Avtaler som er uten utarbeidelse gjelder dødfødsel, kvinnens psykiske helse gjennom graviditet, fødsel og barseltid.

Gruppen har gått igjennom alt av maler som finnes og pr. i dag er 30 maler som skal sendes ut til helsestasjonene for gjennomgang.

Veien videre

Mye arbeid gjenstår før de er kommet helt i land. En ting som gikk igjen var at det var viktig at det kom tydelig frem hvem som hadde ansvar for hva, og at alt dette blir nedskrevet. Det at samarbeidet opp mot fødeavdelingene ved sykehuset Levanger og St.Olavs Hospital er veldig godt, er nyttig når dette skal settes ut i livet. Et annet resultat av dette prosjektet er at samarbeidet mellom de to sykehusene har blitt styrket som følge av dette prosjektet.

Tidligere kommuneoverlege Bodil Dyrstad, Stjørdal har vært prosjektleder og hun oppsummerte prosjektet med at det er noen mangler men at det går fremover og sa til slutt

- Vi skal være stolte og fornøyd over det som er blitt gjort. Jeg håper at dere føler et eierforhold til dette og at vi ligger litt langt fremme på dette området.

Det var bare positive tilbake meldinger fra deltakerne:

- Vi må se på dette prosjektet som en start og dra det med inn i vært daglige arbeid. Det er mange utfordringer som ligger foran oss.

- Helsestasjonen ligger i støpeskjeen.