For femte året på rad gjentar Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT) og andre avdelinger over hele landet en kampanje som er mer enn nødvendig. Fredag 26. november setter de fokus på kastrering og ID-merking av katter.

– Vi har igjen rekord i inntak av dyr med hele 178 hittil i år og 177 for hele 2021. I tillegg er flere er på tur inn, sier leder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT), Tone Lundsaunet.

Nå har de nok en gang invitert alle dyreklinikker og veterinærkontorer nord i Trøndelag til en felles kastrerings- og ID-merkingskampanje for katter. Dyrebeskyttelsen Norge arbeider for obligatorisk ID-merking av katter og flere klinikker har tilbud om det også.

Kampanjen ble startet av DNNT for første gang i 2017, og allerede fra 2018 ble det landsdekkende. Nå er nærmere 40 klinikker påmeldt på landsbasis.

– Bakgrunnen er antall eierløse og forlatte katter stiger for hvert år i Norge, og det stiger raskere enn vi kan hjelpe. Vi ønsker derfor å få med dyreklinikkene på laget for en felles dugnad, for å få kastrert, ID-merket og vaksinert flere katter, forklarer Lundsaunet videre.

Store kostnader

Hittil i år har avdelingen i Steinkjer mottatt 178 dyr og adoptert ut 121. De har nå 44 katter i private fosterhjem, og flere på venteliste. Totalt brukte Dyrebeskyttelsen Norge sine 27 lokalavdelingen over 19 millioner kroner på veterinærkostnader i 2020, og driften kostet til sammen 26,5 millioner kroner.

– Alle midler er samlet inn og vi får ingen offentlig støtte til operativt arbeid for dyr. Totalt fikk 7086 dyr hjelp gjennom våre lokalavdelinger i fjor og 4088 fikk nye hjem i 2020 på landsbasis, sier Lundsaunet.

Parallelt med arbeidet for dyr har avdelingen i år arbeidet på dugnad for å ferdigstille hjelpesenteret i Hallemvegen 38 på Steinkjer.

– Den offisielle åpningen var 19. november, og blir noe som vil komme alle familiedyr i distriktet til gode, forklarer hun.

Hjemløshet

Alle klinikkene som deltar har ulike tilbud og varighet på sine tilbud. Eierne bes derfor om å ta kontakt direkte med den aktuelle klinikken de ønsker å benytte.

– Det er ekstremt mange katter som ikke får et godt hjem hvert eneste år. Hjemløse katter skyldes menneskelig svikt og ansvarsfraskrivelse. Denne utviklingen er det den enkelte katteeier som kan bidra til å stoppe, sier Lundsaunet.

Dette betyr at det er den enkelte katteeier som kan bedre katters anerkjennelse og øke deres status ved å ta fullt ansvar for sin egen katt. Det er viktig at både eiere av hann- og hunnkatter er sitt ansvar bevisst.

Det å kastrere katten løser også en del andre problemer, som blant annet:

Hindrer spredning av sykdommer

Minsker sannsynligheten for slossing og skader på kattene

Unngår kattebråk på natten

Slipper markeringer i blomsterbed, på trappa og ved garasjen

Forhindrer at det blir flere hjemløse dyr

Slipper ferieavliving av katter

Forhindrer at dyr dør av sult og sykdom

Forhindrer at naboer blir «kattehatere» på grunn av ditt dyreholdVaksinering av katten gjør at den er mindre utsatt for sykdommer, som spres i forbindelse med slossing om territorium og under parring, opplyser Lundsaunet. DNNT har hatt flere katter som har testet positivt på sykdommer som kan unngås med årlig vaksine.– Vi i DNNT er veldig glade og takknemlige for den støtten vi får av dyreklinikkene og håper at publikum benytter seg av tilbudene og at de deretter følger opp med årlig helsesjekk og vaksine, sier hun avslutningsvis.