I naturskjønne omgivelser på Frosta ligger Myraunet Gård, der Gustav Myraune og kona Hanne Askestad Myraune driver selskapet Trondheim Kjøkkenhage AS, bedre kjent som matkasseleverandøren Rågo.

- Her høstes det hver dag nå, både fennikel, grønnkål, svartkål, bladbete og snart er bønnene klare også. Mye av grønnsakene i kassen er høstet fra gården, men vi tilbyr også grønnsaker og lokalmat fra andre produsenter i hele Trøndelag. Vi bor i en kommune som er helt unik når det gjelder utvalg av grønnsaker, forklarer gründer og daglig leder Gustav Myraune.

Ukentlig leverer de ut matkasser med friske, sesongbaserte grønnsaker og lokale delikatesser til over 2000 kunder, helt fra Steinkjer i nord til Melhus i sør. Selskapet som ble stiftet i 2014 har per i dag 15 ansatte, og har siden den gang opplevd en enorm vekst.

- Vi tok med oss de første 50 kundene fra matfestivalen for seks år siden. Det er en god del av de kundene som fortsatt bestiller. Vi setter stor pris på dem, sier han.

Gustav Myraune viser frem årets mais sammen med skipskatten Lissi. Sistnevnte er med som fast følge hver dag når Hanne Myraune går ut i åkeren.

Åpen gård

I tillegg til den daglige driften av både gården og selskapet, gjør ekteparet seg klar til Trøndersk Matfestival ”Et sted nær deg” denne uken.

- Vi har åpen gård fra ettermiddagen og utover. Det blir spennende for oss, ettersom det er første gangen vi kjører et kundearrangement. Da blir det både vegetargrilling på tunet og safari i åkeren. Vi har med oss en veldig flink vegetarkokk ved navn Richard Nystad, som har drevet Mat fra Hagen i Trondheim. Han skal grille for oss, fortsetter Myraune.

Nominert til gjev pris

Som en av tre er Rågo i år nominert som en av tre finalister til årets bærekraftspris av Sparebank 1. Prisen går til en aktør som er bærekraftig, produserer lokalmat i regionen og kan vise til god omsetningsvekst over flere år. Vinneren blir annonsert under ”Et sted nær deg”.

- Det er ganske kult. For oss er bærekraft å være beviste hele tiden, vi er en av få som har gjenbrukskasser, og de har vi snekret selv. Vi ønsker ikke å bruke papp som må kastes, det blir allerede kastet for mye. Vi ønsker å ha minst mulig svinn, både hos oss og hos kunden, forklarer han.

Myraune presiserer at kassene både vaskes og desinfiseres før de blir brukt på nytt. Effektiv utkjøring der de bruker minst mulig kilometer per kasse, er også et miljøtiltak selskapet han innført.

Bedriften kan i løpet av 2020 se tilbake på et knallår.

60 prosent omsetningsøkning

- Vi hadde en veldig stor økning på grunn av koronaen, og 2020 ble et godt år for oss. Vi fikk en liten nedgang da Frosta stengte ned, men to uker senere begynte det å gå oppover igjen. Oppgangen har egentlig fortsatt siden, og vi har allerede en svært god start på 2021, smiler han.

Og Myraune har all grunn til å smile. I 2020 endte Rågo med en driftsinntekt på 14,1 millioner, et overskudd på 550.000 etter skatt og en økning på 60 prosent sammenlignet med 2019.

- Vi merker det spesielt på kassene, de blir fullere og fullere. Vi har tre ulike størrelser og en som kunden kan komponere selv. Vi ser at flere velger å fylle på med ekstra varer i kassene til hver levering.

Jevn og sunn vekst

Selskapet retter seg mot kundene som lager maten selv fra bunnen av, og skiller seg derfor ut fra andre matkasseleverandører der du får ferdige retter.

- Vi er opptatt av at folk skal få inspirasjon og skape lokal matglede. Det ser vi også når vi leverer på døra til kunden, og ungene nesten slåss om å få levere tilbake tomkassen. Det er et spennende og gøy marked å jobbe i, forklarer han.

Selv om Rågo kan vise til en jevn og god vekst, forteller han at dette ikke er fokuset til bedriften. Hovedmålet er å fortsatt møte kundene på en god og fornuftig måte.

- Utover høsten kommer det alltid nye kunder, men vi har ikke noe mål om å nå et visst antall. Vi ønsker heller å pleie og ta vare på kundene våre på en riktig måte. Ellers jobber vi kontinuerlig med å videreutvikle oss selv, og heller satse på en jevn og sunn vekst, sier Myraune.