Det dufter kanelboller med det samme du går ut av bilen ved Eidum Gårdsbakeri. En knapp halvtime etter åpning er det allerede fullt hus.

- Det er fantastisk. Det er gøy med fullt hus, spesielt nå som vi feirer 10-årsdag. Jeg skulle ønske vi hadde det slik hver dag, smiler innehaver Solvår Lillemo Reinsberg.

Rundt omkring ved bordene nyter de fleste en frokost. Småpraten går og det er generelt en god atmosfære. Alle som kom for å feire 10-åringen, fikk gratis kanelbolle.

- Det er god stemning, og en blanding av gamle kjente og nye kunder. Det er litt hverdagen her, hver uke kommer det inn nye kunder, som aldri har vært her før, forteller hun.

Lars Kruse (t.v.) og Unni Hembre (t.h.) bor egentlig i Oslo, men er faste kunder av gårdsbakeriet når de er på besøk i Trøndelag. Her sammen med Unnis mor, Liv Hembre. Foto: Anette Fossmo

Hjertevenner

Ved et av bordene sitter det en gjeng som Reinsberg kaller sine hjertevenner. De har besøkt både bakeriet og kafeen i mange år. - Vi kom fra Oslo kun for å feire 10-årsdagen, sier Unni Hembre med et glimt i øyet.

Hembre og Lars Kruse bor egentlig i Oslo, men har hytte på Skatval. Eidum har blitt et fast stopp på veien hver gang de besøker Trøndelag.

- Eidum har blitt et samlested for oss og familien min, her treffes vi alle sammen. Vi liker å støtte det lokale, og heier på initiativtagere som Solvår. Vi har kommet hit helt siden hun startet, smiler Hembre.

Hun legger til at de gjerne handler fra flere av de lokale aktørene og gårdsbutikkene når de først er i kommunen.

Ble «bakerlærling» på Eidum

Kruse har faktisk hospitert på Eidum, for å lære seg mer om brødkunsten.

- I Skatval har vi en bakerovn, og vi er både glad i å bake og være selvforsynt med brød. Jeg tenkte det ville være spennende å finne ut hvordan det er å bake på et bakeri. Jeg ble tatt godt imot, og var her omtrent en uke, sier Kruse.

Han forteller at det var i hovedsak for å lære seg bakerkunsten, men at det også var interessant å se engasjementet og driften av virksomheten.

Solvår Lillemo Reinsberg (t.v.) beskriver resten av gjengen bak Route 26 som sin herlige heiagjeng. Fredag kom Grete Sørebø (t.h.) med roser og gave på vegne av hele Route 26. Foto: Anette Fossmo

Selger en opplevelse

Reinsberg setter pris på Oslo-besøket.

- Det er fantastisk, jeg har fått mange nye venner siden jeg åpnet. Jeg har skjønt at jeg selger en opplevelse, og at besøket her er mer personlig – de som vil bli sett, blir sett. Jeg tror det er derfor folk trives så godt her, de føler seg ivaretatt og trygge, sier Reinsberg

Da hun skulle utvide til kafedrift, var hun usikker på om det var rom for en slik virksomhet i Sorta. Siden den gang har hun ikke bare skapt sin egen arbeidsplass, hun har også skapt tre andre.

- Det som er litt morsomt, er at mange sier de husket åpningsdagen, og tenkte at dette ville ikke gå. Men jeg og flere andre hadde troen, forteller Reinsberg. - Jeg trodde på deg, sier Route 26-makker Grete Sørebø fra Ersgård, som hadde stukket innom med jubileumsgave til 10-åringen.