– Jeg tenker det er viktig at russen engasjerer seg for dette, og at vi jobber for en viktig sak, sier aksjonsleder og visepresident blant årets russekull, Telle Bratås.

Investering for fremtiden

Gjennom maimånedene hender det seg at russen får ufortjent mye kritikk, og så glemmer man hvordan denne unge, lovende gjengen står på gjennom resten av året. Hvert år går nemlig gjengen aksjon for å samle inn penger til kreftforskning, og i år er temaet "kreft med spredning".

– Det er i dag såppas mange som blir rammet av kreft at å gå å samle inn penger til kreftforskning kan ses på som en investering for fremtiden. Alle kommer til å kjenne noen som blir rammet, kanskje blir man rammet selv også, så det å engasjere seg her er viktig, forklarer Bratås.

Til spørsmål om hvor mange av de som vet om noen som har hatt eller har kreft nikker gjengen bekreftende.

– Man har sett hvordan sykdommen kan påvirke familielivet. De som har fortalt om hvor brutalt det er og var å stå i en slik prosess, samt uforutsigbarheten rundt hele situasjonen, gjør at det føles svært givende å støtte opp slik. Vi ønsker at det skal øke sjansen for å overleve sykdommen, rett og slett, sier Nathalie Rabben.

100 bøssebærere 

Årets russekull har for kort tid siden holdt et informasjonsmøte om kreft med spredning hvor det ble vist videoer fra kreftforeningen og viktigheten rundt det å gjennomføre aksjonen. De har også lagt ut om temaet på sosiale media for å engasjere flere.

– Vi har snakket om at det er vanskeligere med kreft med spredning i forhold til behandling, enn ved en vanlig krefttype. Det at vi nå kan bidra til å forebygge noe mange blir rammet av synes vi er fint, forklarer Bratås og russepresident Julie Aasgaard Stortland.

Hittil har nærmere 100 meldt seg som bøssebærere. Målet og håpet er å engasjere både næringsliv og andre til å henge seg på.

– Det er en sak som berører mange, men også blant russen er det et stort engasjement for dette. Mange har meldt seg til bøssebæring og ønsker å delta på ulike utfordringer vi har satt. Det er for å motivere flere for å gjennomføre dette, sier Grethe Johanne Aarvold.

– Man blir litt stolt

Aksjonen går over to dager og starter onsdag 9. mars. Det blir ikke fysisk bøtte i år, men i stedet Vipps med nummer 461010.

– Selv om det ikke blir bøsse vil vi gå fra dør til dør, og desto flere som er med desto større området får vi dekt. Vipps gir imidlertid bedre muligheter for et større resultat av innsamlingen, forklarer Rabben.

Aksjonsgruppa tror og håper folk forstår viktigheten av dette. De er alle enige i at dette er årets viktigste russeknute og at de er stolte av og både bruke tid og krefter på å få til denne innsamlingen.

– Litt mer tid kan bety alt, og det er akkurat det - om man får et halvt år ekstra er det en verdifull tid. Så lenge vi alle sammen kan bidra slik at folk får litt lengre tid med de dem er glade i så er det verd så mye mer enn to timer av vårt liv, sier Bratås videre.