I de siste to ukene har Fosslia skole deltatt i Beintøff, en konkurranse der elever fra alle skoleklasser fra første til syvende trinn i landet konkurrerer i å ta seg til skolen på en miljøvennlig måte.

Formålet er å inspirere elevene til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen, og hovedpremien har en prislapp på 30.000 kroner.

- Det er en slags gå til skolen-aksjon, i tillegg har vi ukentlige konkurranser der vi gjør miljøvennlige ting, forklarer Mari Yttervik Widding fra klasse 6A. Hun møter Stjørdals-Nytt sammen med Khitsahai Nyan (6C) og Cornelia Reinås (6B).

- For eksempel dro vi til Kleivtjønna, og til et lite vann og lette etter småkryp. Deretter plukket vi bær, smiler Khitsahai.

Har gått 570 kilometer

De forteller at de får poeng for hver enkelt elev som går, sykler eller tar buss til skolen. Alle tre avslører at de enten tar seg til skolen ved å gå eller sykle. Poengene registreres i en database, der hver enkelt klasse har hver sin bruker.

- Her er brukeren til 6A. Der kan vi se samlet poeng og hvor mange kilo Co2 vi har spart, i tillegg til hvor langt vi har gått. Vi har i løpet av de første to ukene har vi gått 570 km og spart 75,81 kilo Co2. De to andre klassene på trinnet ligger omtrent på det samme, forteller Mari.

I Stjørdal troner flere av Fosslias skoletrinn toppen, og 6A ligger så langt på førsteplass med 1216 poeng. Hakk i hel kommer 6C på tredje med sine 1029, tett etterfulgt av 6B med 1011.

Handler ikke om å vinne

Hvis en klasse vinner, fordeles premien på hele trinnet. Verken Mari, Khitsahai eller Cornelia har noen bestemte ønsker for hva de eventuelt skulle bruke premiepengene på, men én ting er de enige om.

- Hvis vi vinner kan vi gjøre noe miljøvennlig for hele trinnet. Det er bare rimelig å bruke dem på noe miljøvennlig, ettersom Beintøff er en miljøkonkurranse, sier Cornelia.

Halvveis inn i konkurransen er de imidlertid usikre på om de kommer til å vinne.

-  Jeg tror ikke vi kommer til å vinne, men spør du meg handler det ikke om å vinne heller. Det handler om å bevisstgjøre elevene til å tenke miljøvennlig. Spesielt for de yngre trinnene kan en konkurranse bidra både med motivasjon og læring, presiserer Mari.

I tillegg til Fosslia deltar også trinn fra Haraldreina, Skatval og Lånke skole i Beintøff. Konkurransen som arrangeres for sjette år på rad skjer i regi av Miljøagentene, og varer ut hele september.