Årets Trønderske matfestival ble arrangert i Trondheim sentrum. 90 lokalmatprodusenter viste frem sine varer. De kom fra Trøndelag, Møre og Romsdal, Hedemark og fra Jämtland. Det var et utall forskjellige matvarer som er sunde, gode og hjemmelaget. Kortreist mat som er tuftet på gode råvarer og en mengde kunnskap både nye og gamle oppskrifter.

Her var det hjemmelaget hjorteburger, elgpølser, fisk i flere varianter, flatbrød, lefser. Rømme, smør og flere typer gårdsoster. For de som elsker søtt så var det selvsagt hjemmelaget sjokolade med mange spennende smaker. Mye godt å smake på og smaksprøvene gikk unna.  Bare blide utstillere og publikum som koste seg i solen.

Meium sjokoladefabrikk fra Selbu stilte også i år med sin Selbusjokolade. Det var kø foran den disken nesten hele tiden. Selbusjokoladen selges i løs vekt eller i esker med flere forskjellige biter. Her er sjokolade med muggost som gir fabelaktig smak. Det finnes sjokolade for kaffe, øl og vin. Einer og bjørk er også blitt brukt.

”En smak av Frosta” med et stort utvalg av grønnsaker, varer fra Villsvinbua, Klostergården, Frosta sanitetsforening og Frosta Lefsebakeri. De hadde hatt et godt salg på åpningsdagen og varene hadde gått unna. De forteller om veldig mye folk og det lovte godt for sluttresultatet. Mange kom innom teltet for å kjøpe det samme som de kjøpte i fjor.

Tydalsfisk hadde god avsetning av sine varer. Smaksprøve av rakefisk i lefse var nydelig og mange kjøpte fisken som er et kjennemerke for Tydalsfisk. Foruten rakefisk lages det også varm og kaldrøkt fisk. Råvarene er ferskvannsrøye fra Tydal og hele produksjonen gjøres på Løvøya i Tydal.

I år som i fjor så solgte de på standen til Tydalskjøtt veldig bra. Allerede fredag måtte de avslutte markedet. De hadde da kun Tydals spekepølse igjen. Mange kunder hadde kommet for å kjøpe elgpølse men i år hadde de ikke med denne på markedet. Denne pølsen er den det går mest av.  Tydalskjøtt hadde solgt veldig mye kjøtt og pølser i vår og sommer. Den fuktige sommeren hadde gjort tørkingen vanskelig og dermed ble det færre produkter. Ingen tvil om at produktene blir bedre når de er uten tilsetninger og laget etter gamle oppskrifter.

Vinner av årets stand ble Inderøy. Matelskeren Ulf fra Inderøy og Sæter Gård fra Levanger utgjorde finalelaget

Antall besøkende under Trøndersk matfestival viser at interessen for lokal og kortreist mat, og at det er interesse for å betale for kvalitet. Bak mange produkter ligger det mange timer med arbeid. Dette skal produsentene leve av og dermed vil prisen på varene bli høyere enn det som butikkene kjøper i store kvanta.