Dette er det tredje året at TV Norge har tatt med seg forventningsfulle amerikanere til Norge for at de skal finne sine røtter. Kravet er at de alle er norske, ingen har vært i Norge før og at de har et brennende ønske om å finne sine norske røtter.

Dette er en konkurranse hvor de blir testet i norsk historie, norsk mat og språk. De må lære seg norske levevaner og bli så norsk som mulig. Det blir nye utfordringer hver uke og én etter én må forlate konkurransen og dra hjem. Den som blir igjen til slutt vinner og viser at de er villig til å gi alt for Norge og får møte sine norske slektninger og besøke sine forfedres hjemsted.

I årets serie er det en som nedstammer fra Selbu. Todd Ferris er 32 år og fra Zionsville, Indiana. Han har opplyst at Ole Joris Norby er en av hans forfedre som kom til Amerika. Det er de informasjoner han har fått.

 Iflg ”Selbuboka” finnes det en Ole Jorisen Nordby som flyttet til Amerika i 1871 sammen med sine foreldre og søsken.. Disse kom fra Nervik i Vikvarvet. Oldefar til Ole Jorisen var Joris Christian Jenssen Nordby som var lensmann i Selbu i mange år. Så gjenstår det å se om dette blir riktig familie, om Todd vinner og kan besøke sine slektninger.

I programmet sist søndag ble det konkurrert i skiskyting. Ikke helt enkelt for de som aldri har stått på ski eller tatt i et våpen. Todd Ferris gjorde det veldig bra både på skigåing og skyting. Kanskje har det noe med genene fra Selbu å gjøre.