Rammer stadig yngre

- Tradisjonelt har vi sagt at type 2- diabetes får man når man er over 40 år, og det er fortsatt en klart økende forekomst med økende alder, men nå har sykdommen krabbet ned i yngre aldersgrupper. Spesielt blant innvandrere har sykdommen økt og debuterer helt ned i 20 årsalder. Det er ingen stor forskjell i forekomsten blant kvinner og menn, men i flere undersøkelser fra de senere år er type 2-diabetes i 50-60-årsalder mest utbredt blant menn, opplyser professor i endokrinologi, Kåre I. Birkeland til bladet Mat&Helse.

Sitrusfrukter kan dempe kvinners slagrisiko

I sitrusfrukter som appelsiner og grapefrukt bidrar plantestoffene flavonoider til redusert risiko for slag.Det antyder ny studie utført av forskere hjemmehørende ved universiteter i England, USA og Italia.Resultatene understøtter en tidligere vist sammenheng mellom inntak av sitrusfrukter/juice og en beskyttende effekt mot nettopp iskemisk slag. Dette innebærer enkelt forklart at en blodpropp, som kan oppstå av ulike årsaker, og helt eller delvis stenger blodtilførelsen til hjernen. Nerveceller kan bli påført varierende grad av skader, i verste fall fatale.

Med flavonoidene fra sitrusfrukt så forskerne at kvinner som fikk i seg mye av disse, hadde 19 prosent lavere risiko for slag, enn kvinner som spiste lite sitrusfrukt. Det nye forskningsarbeidet omfatter nær 70 000 kvinner som har rapportert sitt matinntak, herunder frukt- og grønnsaksspising.  Kvinnene ble fulgt opp i  flere omganger over til sammen 14 år.

Resultatene viser imidlertid ingen sammenheng mellom totalt flavonoidinntak gjennom den daglige kosten og redusert slagrisiko. Kvinnene inntok mest av appelsiner og appelsinjuice (82 prosent) blant sitrusfruktene, mens en liten andel kom fra grapefrukt og grapefruktjuice (14 prosent).

Resultater fra andre studier peker mot at også andre frukter kan virke positivt mot slag.

Et tidligere arbeid har for eksempel vist at såkalt hvite frukter som epler og pærer kan dempe slagrisikoen. Her ble det ikke funnet noen forbindelse mellom gule/oransje frukter og lavere risiko. Samtidig har en svensk studie vist at kvinner med høyt inntak av antioksidanter, der halvparten kom fra frukt og grønnsaker, rammes sjeldnere av slag. http://www.forskning.no

Barnelek kutter stress

Alenemødre kan redusere eget stress, og bedre samspillet med barnet, ved å delta enda mer i lek. Mens småbarns-kjernefamilien er i tidsklemma, befinner aleneforsørgeren seg sannsynligvis enda litt strammere plassert i denne skrustikka. Likevel; selv om hverdagens krav kan kvele lekelysten, er det all grunn til å kaste seg ut i det, ifølge forskere ved Kansas State University, USA. Funn fra deres nye studie viser at daglige aktiviteter med barnet, som for eksempel kan bestå i å spille spill, eller høytlesning fra bøker, kan gi mindre stress. Sannsynligvis synes de små det er morsomt også.

http://www.forskning.no