Mens julemiddagen er kjernen i julefeiringen, er de gode frokostene høydepunkter i både hytter og hus i påsken. Og den skal være gul. Påskekyllinger og gul dekor er en selvfølge, og også egg, gjerne i følge med sild i gul drakt. – Både appelsinsild, karrisild og koriandersild med ingefær gjør seg godt på påskebordet. Sild er enkelt, godt og populært blant de fleste. Dessuten passer sild godt på brødskiven sammen med hardkokt egg, sier Synne Guldbrandsen, ansvarlig for sild i Norges sjømatråd.

Tradisjonsrikt og eksotisk

Sild er noe av det mest tradisjonsrike vi kan servere. For et par generasjoner siden kunne en tønne sild sammen med poteter være en families viktigste matkilde gjennom vinteren. Nå er sild både hverdagsmat og et eksotisk innslag når det dekkes til frokost – alt etter hvilket humør man er i.

– Det finnes utallige varianter av sild. Sursild og tomatsild er det det selges mest av i butikkene, men andre populære varianter er sennepssild, peppersild og rømmesild. I tillegg lager mange sine egne sildevarianter, sier Guldbrandsen.

Lag dine sildefavoritter

Fire av ti nordmenn reiser bort i påsken, hvorav halvparten reiser til fjells. Sild er lettvint å lage og hyggelig å spise, enten du er hjemme eller på hytta. Imponer med hjemmelaget, eksotisk koriander- og ingefærsild, frisk karrisild eller spennende appelsinsild i påsken.

Visste du at…?

•    Sild er en av våre aller rikeste vitamin D-kilder.

•    Vitamin D er viktig for en god beinhelse, et sterkt immunforsvar og et godt hjerte.

•    Fra august til april får ikke kroppen tilstrekkelig sollys til å produsere vitamin D, noe som gjør oss avhengige av å få vitamin D gjennom maten vi spiser.

Kilde: Ingvild Eide Graff, forskningssjef i NIFES.

Appelsinsild

Ingredienser til 4 porsjoner

4 dl vann

3,5 dl sukker

2 dl eplecidereddik

1 stk. appelsin

3 ss mandler

Saus

1 stk. appelsin

3 ss  appelsinjuice

1 stk. lime

1 dl majones

1 dl rømme

Framgangsmåte

•    Smak på sildefiletene og legg dem i melk eller vann et par timer dersom de er for salte.

•    Kok opp vann og sukker, avkjøl, og tilsett eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap.

•    Tørk sildefiletene og skjær dem i biter. Skrell appelsin og del den i biter.

•    Grovhakk mandlene og rist på tørr panne.

Saus

•    Riv skall av appelsin og press saften av den og lime.

•    Bland majones og rømme sammen med saft av appelsin og lime. Smak til med appelsinskall og ev. mer saft av appelsin eller lime.

•    Legg sild, appelsinbiter og mandler lagvis i et glass eller krukke. Hell over sausen og legg på lokk.

•    Silden bør trekke noen timer i kjøleskap før den spises. Silden er holdbar i kjøleskapet i cirka 1 uke.

Koriander- og ingefærsild

Ingredienser til 4 porsjoner

4 dl vann

3,5 dl sukker

2 dl eddik (7 %)

1 stk. rødløk

50 g frisk ingefær

1 ss korianderfrø

1 bunt frisk koriander

2 ss kapers

2 ss eplecidereddik

1 ts brunt sukker

1 dl olivenolje

Framgangsmåte

•    Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk i et par timer dersom de er for salte.

•    Kok opp vann og sukker, og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og tilsett eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap.

•    Tørk sildefiletene og skjær dem i biter. Skjær løk i tynne skiver og ingefær i tynne strimler. Knus korianderfrø og bland dem sammen med løk, ingefær, koriander og kapers.

•    Legg sild og løkblandingen lagvis i et glass eller en krukke.

•    Bland eplecidereddik, sukker og olje, hell blandingen over silden og legg på lokk.

•    Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises. Silden er holdbar i kjøleskapet i cirka 2 uker.

Karrisild

Ingredienser til 4 porsjoner

4 stk. vårløk

1 stk. eple

1 stk. sylteagurk

2 ss kapers

Karrisaus

150 g majones

3 ss crème fraîche

2 ss hvitvinseddik

1 ts sukker

2 ss karri

1/4 ts pepper

salt

Framgangsmåte

•    Skjær vårløk i skiver, og eple og sylteagurk i terninger. Hell laken av silden og bland silden den med vårløk, eple, sylteagurk og kapers.

Karrisaus

•    Bland sammen ingrediensene til karrisausen og smak til med karri, salt og pepper.

•    Bland karrisausen og sildeblandingen forsiktig sammen. Ha blandingen over i et glass eller krukke og legg på lokk.

•    Karrisild kan serveres nylaget. Silden er holdbar i kjøleskapet i cirka 1 uke.

For flere deilige påskeoppskrifter, se Godfisk.no.