- Melk og meieriprodukter er kilde til både proteiner, kalsium, jod, magnesium, B12 og B2. Det er derfor viktig å få klarhet i om man må ta matvarene helt ut av kostholdet, eller om man fortsatt kan spise noe. Dersom man har en allergi og må holde seg helt unna melk og meieriprodukter vil man kunne få hjelp til hvilke erstatninger kostholdet bør inneholde for fortsatt å dekke behovet for næringsstoffer som melk og meieriprodukter er rike på, som blant annet kalsium, forteller Glemminge Arnesen videre.

Melkeallergi

En melkeproteinallergi kalles ofte melkeallergi på folkemunne og betyr at kroppens immunforsvar reagerer på et eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Cellene i immunforsvaret ser på proteinet som “fremmed” og setter i gang en reaksjon med antistoffer som skal forsvare kroppen. Symptomene vil ofte komme raskt, fra noen minutter til en halv time. Det kan likevel gå noe lenger tid, men sjeldent mer enn et par timer.

- Symptomene på melkeallergi kan komme fra flere organer. Det er vanlig med reaksjoner fra hud, mage-tarmkanal og luftveiene. Ved en melkeallergi må en utelate alle meieriprodukter fra kostholdet, Glemminge Arnesen i Melk.no.

Les mer om melkeallergi her

Laktoseintoleranse 

- De fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose fra mat og drikke i løpet av en dag, men mengden laktose den enkelte tåler uten å få symptomer varierer fra person til person. De aller færreste trenger laktosefri kost. Mange tåler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen, avslutter Terese Glemminge Arnesen, ernæringsfysiolog i Melk.no.

Test deg selv med laktosekalkulatoren her.

Les mer om laktoseintoleranse her