23. mars kommer Norges Bank med ny rentebeslutning og nye prognoser for norsk økonomi til 2026. Omtrent samtidig starter lønnsoppgjøret. Det er allerede varslet at flere renteøkninger er på vei, og i desember spådde Norges Bank en topp for styringsrenten på 3,0 prosent til høsten.

Flere meglerhus spår imidlertid nå at toppen blir vesentlig høyere enn det, skriver E24 , som har samlet sammen renteprognosene fra flere toneangivende aktører:

* Sparebank 1 Markets spår 3,75 prosent.

* Nordea Markets spår 3,75 prosent.

* Handelsbanken Markets spår 3,75 prosent.

* DNB Markets spår 3,50 prosent.

* Danske Bank Markets spår 3,25 prosent.

En styringsrente på 3,75 prosent betyr en boligrente rundt 5 prosent ute i bankene. For et boliglån på 4,5 millioner kroner og en rente på 3,89 prosent i dag, vil et hopp til 5 prosent rente øke den månedlige betalingen med 2.800 kroner, ifølge DNBs lånekalkulator.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i meglerhuset Nordea Markets sier til E24 at det vil koste å få ned prisveksten. Inflasjonsmålet er 2 prosent, men nå er prisveksten langt over dette.

– Ledigheten vil stige. Men samtidig er det mange ledige stillinger. Hele poenget med renteøkningene er å dempe etterspørselen, sier han.