- Det har vært krevende. Når helt vanlige forhandlingsmekanismer ikke virker og demokratiet ikke får virke, er det ganske dramatisk for bygdas innbyggere, sier hun.

Da valgresultatet forelå hadde Senterpartiet med Furunes i spissen gjort et brakvalg. 32,8 prosent oppslutning, det vil i praksis si hver tredje velger, og en fremgang på 15,6 prosentpoeng fortalte henne og omverdenen at innsatsen som ordfører de siste fire årene hadde blitt verdsatt.

Fikk ikke svar fra Arbeiderpartiet

Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste, som fikk ordføreren i Kjersti Kjenes, oppnådde til gjengjeld 24,8 prosent oppslutning, en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng. Arbeiderpartiet oppnådde 21,8 prosent, som var en tilbakegang på over seks prosentpoeng.

Senterpartiet tilbød Arbeiderpartiet etter valget både en utvidet varaordførerjobb, lederposisjonen i alle komiteer og to plasser i formannskapet.

- Vi tok initiativ overfor Arbeiderpartiet, og tilbød dem alt utenom ordførerjobben. I tillegg var vi villige til å øke stillingen og gi mer ansvar til varaordføreren, ettersom jeg kommer til å bli en del opptatt med fylkestingsarbeid den neste perioden, sier hun.

At Furunes ikke fikk fortsette var det den nye ordføreren som informerte om.

- Kjersti Kjenes ringte meg ved midnatt tirsdag og informerte. Fra Arbeiderpartiet fikk vi aldri noe svar, sier hun.

- Holdt for narr

Flere kilder Stjørdals-Nytt var i kontakt med i forkant av valget mer enn antydet at tiden var ute for Furunes. Både Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste og Arbeiderpartiet ønsket et ordførerskifte, nesten uansett valgresultat, fortalte våre kilder.

- Har du følt at det var en kampanje for å bli kvitt deg?

- Hvis det i så fall har vært det, handler det ikke om demokratiet og folkeviljen. Velgerne var tydelige i valget da to partier gikk frem, og når valgdeltagelsen også øker er det tydelig hva folket vil. Nå blir folket holdt for narr.

- Hvorfor tror du at de andre store partiene var så ivrige etter å finne en annen ordfører?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i.

- Sto fram som ordfører

Misunnelse er noen ganger sterkere enn kjønnsdriften heter det seg. Men Kari Anita Furunes ønsker ikke å uttale seg om hun mener det kan være en årsak til at bygdas to andre store partier jobbet så iherdig med å skifte henne ut.

Furunes har utvilsomt vært en synlig ordfører, og hun har, sammen med de andre i kommunestyret, satt dagsorden og fremmet mange saker og oppnådd resultater som er blitt omtalt. Noen har ment at Furunes har tatt for stor plass, og tatt æren for saker som et bredt flertall sto bak.

- Man skal alltid ha respekt for at noen blir for lite sett. Vi har fått til mange utviklingsprosjekter, og det er gjennom samarbeid, ettersom Senterpartiets gruppe i siste periode kun besto av fire representanter. Folket skal informeres, og da er det en del av rollen til ordføreren å informere. Det handler ikke om å fremstå som person, men som ordfører.

- Hvordan reagerer du på at det er kvinner som har frontet denne type meninger?

- Jeg tenker at det sier mer om dem enn meg, og hvordan de tenker. Jeg har hele tiden jobbet etter å ville, kunne, våge og unne.

- Tror du en mannlig ordfører ville blitt møtt med lignende kritikk?

- Vanskelig å si, men mye tyder på at gamle tradisjoner i Meråker er så tunge at folket ikke får styre, sier Furunes, som har hatt permisjon fra jobben på Kurbadet i Meråker de siste fire årene.