Det er i forbindelse med krigen i Ukraina at jodtabletten har blitt svært så aktuell i dagligtalen.

I frykt for en mulig atomulykke forbereder kommuner over hele landet seg nå på å være beredt.

Flere har allerede gått til innkjøp, og noen har allerede jodtabletter klar.

I vår region har Tydal vært frempå. Kommunen har opprettet et system og et lager hvor innbyggerne nå kan hente ut jodtabletter ved Tydal sykehjem.

– Tydal har kommet lengst av kommunene i forhold til det å være forberedt, så håper vi det ikke blir bruk for det, sier kommuneoverlege, Leif Edvard Muruvik Vonen.

10.000 tabletter på vei

Også i Stjørdal er det blitt lagt inn bestilling på nærmere 10.000 jodtabletter.

– Kommunene har et lager til skoler, barn og voksne under 40 år. Vi fikk ikke levering i 2019, derfor er det nå bestilt opp 10.000 tabletter, forklarer Vonen.

I forhold til bruk er dette noe uventet, men det presiseres at det imidlertid kan være lurt å ha jodtabletter liggende hjemme hvis krise skulle oppstå.

– Vi skal vente og forholde oss til nasjonale pålegg. Det er kun hvis det smeller og vi har utslipp av radioaktivt jod, sier Vonen.

Kun under 40 år

Anbefalingen går særlig til de under 40 år, gravide, ammende og de med hjemmeboende barn.

Jodtabletter er et aktuelt tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod, for å beskytte mot kreft i skjoldbruskkjertelen.

– Dosering hos de aller yngste er en kvart tablett, en halv for barn og to for voksne, opplyser kommuneoverlegen videre.