Internasjonal Uke

Internasjonal Uke arrangeres hvert år for å spre informasjon om FNs tusenårsmål. I år er Bergen en av vertsbyene, og uken skal gjennomføres 21.-28. oktober. Gjennom seminarer, debatter, moteshow, filmer, konserter og mer, skal bergenserne få økt kunnskap om FNs tusenårsmål, bistand og utviklingsspørsmål.

OD-dagen

På OD-dagen velger ungdommene selv om de vil være med og bidra, eller være på skolen med alternativ undervisning. Om man velger å jobbe kan man finne et potensielt arbeidssted, eller man kan hjelpe til hjemme. Om man er elev ved videregående skoler skal minsteprisen for en jobb være 400,- og om man er elev ved ungdomsskole, er minsteprisen 300,- Om man skal jobbe på OD-dagen er det viktig å huske arbeidskortet  du har fått på skolen din.  Der er det tre kvitteringer. Én til arbeidsgiver, én til deg selv, og én til skolekomitéen på skolen din. Du kan få pengene kontant fra arbeidsgiver, eller så kan arbeidsgiveren gå inn på www.betal.od.no og betale via ODs betalingstjeneste.

Årets prosjektland: Nepal

Nepal er et lite land i Asia med fjell, vakker natur, templer, storbyer og åkre. Men det er fortsatt et land der kastesystemet er  brukt for å rangere mennesker i ulike samfunnsklasser. Kastesystemet ble offisielt avskaffet i 1963, men det betyr ikke at det har mistet sin betydning. Samfunnet forventer at nepalerne holder seg til den kasten de er født inn i, når det kommer til rettigheter og yrker. Men likevel er det folk uten kaster. Omtrent 13 prosent av Nepals befolkning er kasteløse, og har ikke de samme rettighetene som de som er født inn i en kaste. De kasteløse sees på som urene. De må hente vann ved brønnene når ingen andre er der, de får ikke gifte seg på tvers av kastene, og de får ikke skoleplasser.

Om du jobber på OD-dagen går pengene du tjener til å starte opp ”Samvad-grupper” for nepalsk ungdom, der da kan få utdanning. Der får både gutter og jenter en ettårig utdanning, slik at de kan lære seg og lese og skrive, få kunnskap om helse, rettigheter og likestilling. De kan også lære seg et yrke, sånn at de tjener egne penger.