Foreldre til barn i Sandskogan Barnehage som i 2011 fikk vedtaket i fanget om en utbygging av ny barnehage tilsvarende 123 plasser, har ventet i lange måneder og år på en byggestart. En prosess som har kostet kommunen flere hundre tusen i utredning, tegninger, konsulenthjelp og flytting til brakkerigger kan nå bli revet ned til å ende opp med en langt mindre barnehage, og der 41 plasser er i faresonen for å forsvinne helt fra Sandskogan Barnehage med sine flotte uteområder og idrettsbaner sentralt i kommunen.

-         Dette rammer ikke bare oss foreldre og barna. Det vil også berøre flere av de offentlig ansatte i barnehagen. Vi er bekymra med rette over hva dette fører til. Så langt har vi foreldre følt trygghet for barna selv om det ble flytting til en midlertidig brakke-barnehage. Vi var selv med på å oppleve at ansatte jobbet på frihelgene sine for å flytte til den midlertidige ordningen nord for den videregående skolen, sier Kjetil Jenssen. Foreldrerepresentant Tony Mathisen sier han føler seg lurt av alle utsettelsesvedtakene og hele prosessen. Andre foreldre sier de flyttet til Stjørdal fordi det skulle være attraktivt og greit å få barna inn i barnehagen.

Levekårsforslag om riving og klatting

Siste vedtak i Komite levekår endte i et vedtak som foreldre synes er uholdbart. Her vil politikerne med knapt flertall rive gamle Øverlands Barnehage og klatte på maling for over en million kroner på en utslitt Halsen Barnehage. Begge disse utgjorde Sandskogan Barnehage, og det var herfra barn over 100 i tallet skulle flytte midlertidig inn i brakketilværelsen. Her er de fortsatt og ingenting skjer.

-         Vi har registrert at kommunen ikke greide, eller ikke vill kjøre prosessen med å gjennomføre eksproprieringen av en privat bolig i nord, og vi ser at kostnadene økte med en million eller to for hver utsettelse av byggesaken. Hva vil egentlig Stjørdal kommune tilby tilflyttere og innbyggere av forutsigbarhet, spør Tony Mathisen og er lei hele prosessen. Andre blant foreldre ser frykten komme med en splittelse av barna. De små har skaffet seg venner i barnehagen, mange av dem helt uvitende om hvilke prioriteringer politikere legger for dagen, og at de kan miste vennene sine bare ved at klubba slås i bordet.

-         Dette begriper tydelig ikke politikerne i denne saken, og de kan umulig legge vekt på dette med barns rettigheter i Barnehageloven i behandlingen så langt. Hva er det som skjer? Ola Morten Teigen fra Frp i levekårskomiteen argumenterer med en kommende privat barnehage i Husbyåsen med byggestart langt ut i 2014. Han vil avvente for å se behovene, hva er dette? Vi har tallene på bordet allerede som sier at behovene for barnehageplasser øker for hvert år. Hva venter vi med, sier Ina Altmann Oettel blant foreldrerepresentantene som mandag hadde FU-møte i Stjørdalshallen. Nå har foreldrene avtalt å kontakte politikere som skal delta i beslutninger i kommende kommunestyremøte på torsdag. De har ikke tenkt å la forslaget fra levekårskomiteen stå sin prøve videre.

-         Nå mobiliserer vi alle foreldre. Nok er nok for vår del, sier FU-leder Kjetil Jenssen ved Sandskogan Barnehage som vil ha et vedtak om rask byggestart av en moderne ny offentlig barnehage som også kan redusere utgiftene til foreldre med barn i barnehagen generelt. Torsdag skal politikerne som sak 8 eller 9 behandle fremtiden for Sandskogan Barnehage. Da har arge foreldre meldt sin ankomst.