Dette er ifølge forfatteren en rapport fra sistemann med TV-fri oppvekst. Her blir vi tatt med i et landskap der diverse medlemmer med etternavn Bidtnes, Vold og Hegseth i ulike generasjoner spiller sentrale roller. Prestmoen består av flate jorder med potetdyrking.

Helge Sørmo var en helt. Han var kommunal veivokter som syklet rundt med en spade på bagasjebæreren for å reparere veg. Han hadde for øvrig vært den første stjørdaling som møtte tyskere 9. april 1940.

Og alle barn som vokser opp som Bjarne på sitt barndoms småbruk «Moa» lærer tidlig å luke ugress mens villabarna kan spille fotball. Derfor lærer Bjarne også å sette pris på nye teknologiske oppfinnelser som gjør arbeidet lettere.

Og en varm takk sendes til de som utvikler ugressdrepende midler. Men inntil de flate jordene ligger også berg med huler og skjulte skatter som ennå ikke er funnet. Her hadde guttene mange vågale ekspedisjoner.

Et plystresignal

Et plystresignal samlet guttegjenger på Prestmoen som kom med forslag til aktiviteter: Leke gjemsel mellom hesjene? Cowboy og indianer? Jeppe? Snøballkrig? Bade? Noe som smeller? Fiske? Fotball? Kaste mynt? Hoppe på ski? Gni harpiks på tråd til nabohus? Lete huler i Ydstiberga? Kjøre rattkjelke? Krigen i Kongshaugan? Kaste flyndre i elva? Notere bilnummer? Slå ball? Lure på noen? Basse? Klatre på brua? Kjøre tråkross?

Den tyske okkupasjonsmakten hadde etterlatt seg mange spor. Guttene utviklet sine egne spesialiteter som «kuskjit-bombe». Det er mange treffende beskrivelser av 50-tallets teknologiske nyvinninger der pappa Birger fulgte ivrig med.

En dag var det historietime om den franske revolusjon. Olav Sonstad var ung og ivrig lærer. Bjarne skulle fram på tavla for å svare. Da ga opplevelser som verken Olav eller Bjarne glemmer. Han ble ikke hørt på tavla siden.

Men mellom jordene og inntil bergene renner Stjørdalselva som er en kjær boltreplass for svømming, dykking og flåteferder. Barna holder på alene uten voksent oppsyn. Her er det manndomsprøver som å svømme over elva.

Det kunne være vanskelig nok med stri strøm. Men guttene hadde lært seg å svømme på en hånd. Men når fremmede besøkende inntok elva, kunne det gå galt på hjemmesnekrede flåter. Bjarne opplevde flere drukningsulykker i sin oppvekst.

På sykkel

Bjarne Vestmo har et nært forhold til fart på to og fire hjul. Som 15-åring fikk han sin første racersykkel da Stjørdals-Blink opprettet sykkelgruppe i 1961. Det var en sykkel kjøpt av et forsikringsselskap, men levert med punktert hjul.

- Stikk innom sportsforretningen på hjørnet, var beskjeden. Der sto Hjalmar «Hjallis» Andersen klar til en god prat med en idrettsinteressert ungdom. Han hadde god tro på å kombinere skøyter og sykkel.

I sykkelmiljøet fikk Bjarne tidlig kjennskap til Bjørn Johansen fra Levanger som var kjent for sine prestasjoner på bane. I 1962 skulle det være bane-NM på Lillestrøm. Pappa Birger mente at gutten måtte han en ordentlig Monark banesykkel for å konkurrere. Han la i 600 kroner. Bjarne kvitterte med å vinne juniorklassen.

Bjørn Johansen var beste senior. Dermed ble det høytidelig kranseoverrekkelse til mestrene og «Ja, vi elsker» der Bjarne fra Moa på Prestmoen sto sammen med selveste Bjørn Johansen. Prestasjonene på sykkel ga også oppdrag på kontinentet med blant annet en 30. plass av 200 ryttere etter velt som resultat.

I 1963 vant Bjarne juniorenes fellesstart på Levanger. Han passet på feltet, men tok ikke ledelsen før i rittets avgjørende sekunder. Dermed kunne gutten fra Prestmoen smykke sykkelkarrieren med et nytt mesterskap. I 1964 var Bjarne blitt senior og skulle nå konkurrere mot nettopp Bjørn Johansen på en fellesstart oppover dalen med innkomst ved den gamle BP-stasjonen:

 - Ja, jeg husker godt den skuffende spurten. Jeg var jo vant til å vinne slike oppgjør! Forklaringen var at jeg nesten krasjet idet spurten begynte. Trøyeermet mitt hektet seg opp i bremsene til Bjørn Johansen fra Sverre. Ellers hadde jeg slått ham...

Mora-kniven

Bjarne fikk tidlig ansvar for oppdrag på fire hjul. Her kan leserne være med på mange fornøyelige opplevelser. En Mora-kniv tilhører et av barndommens stolteste og korteste innslag. For stolt skulle Bjarne vise fram den nye kniven til guttene som var samlet på Mæhlen bru.

Alle fikk lov til å ta på kniven. Men så var Torbjørn så uheldig å miste den ned mellom noen sprekker til elvebunnen. Senere bidro Torbjørn med stor innsats da Bjarne slet med å få dradd i land en laks på et par-tre kilo. Torbjørn fanget laksen med hendene til den stolte fiskeren.

Barna Solveig og Birger har bidratt med teknisk bearbeiding av boka; bilderestaurering og korrekturlesing.